Pri cestovaní do susedného Česka môžete využiť rôzne výhody. Týkajú sa cestovania, ubytovania a vstupov,napríklad do pražskej ZOO. Limitované lístky EUROPA EXPRES Bratislava - Praha od 12 eur Neobmedzené lístky cez internet Bratislava - Praha 17,40 eur Spiatočné lístky Zľavy pre viac cestujúcich Mesačné lístky do Brna a Břeclavi pre pravidelných cestovateľov Zvýhodnená cena ubytovania pre tých, ktorí pricestujú do Prahy vlakom a preukážu sa cestovným lístkom ZSSK. Platí to pre hotely: Hotel RUBICON OLD TOWN, Jerome House Hotel, Wenceslas Square hotel, Charles Central Hotel, Hotel Brixen, Louis Leger Hotel, Galerie Royale Hotel, U divadla, Hotel Merkur, Hostel Travellers . K cestovnému lístku na vlak získavate zľavu na vstup do pražskej zoologickej záhrady 20 percent z bežného vstupného.Flickr
StoryEditor

Koniec Česko-Slovenska je najviac super, ak nie ste národniar

01.01.2018, 20:04
Oba národy dostali rozdelením a následným vstupom do Európskej únie najväčšiu demokratickú výhodu - právo hlasovať nohami.

S istým nadľahčením platí, že najlepšia slovenská vysoká škola je Masarykova univerzita v Brne. O tom, že slovenský vzdelávací systém má svoje nedostatky, vieme dlho. A nápady, ako to zmeniť, sú často témou predvolebných debát. 

No tu je dôležité poznamenať, že lepší a rýchlejší výsledok nedosiahli tí, ktorí hlasovali lístkami, ale tí, ktorí hlasovali nohami. To znamená, že sa zdvihli a odišli za hodnotnejším diplomom do susedného Česka. Najviac našincov prichýlilo práve Brno.

Bez jazykovej prekážky

Právo odísť za lepšími službami štátu majú nielen maturanti. V rámci Európskej únie a voľného pohybu osôb ho teoreticky umožňujú všetky štáty každému obyvateľovi.

To však v praktickej rovine naráža na jazykovú bariéru. Iba s angličtinou bez miestneho jazyka si Slovák nájde prácu vo väčšine krajín len v korporátnej sfére či medzinárodných inštitúciách. No v Česku je to jednoduchšie, krajina je nám navyše kultúrne blízka.

Aj keď zatiaľ bolo vidieť najmä pohyb z východu na západ, už čoskoro to môže byť aj naopak. Bratislava ekonomicky dobieha Prahu. Lákadlom je aj euro, ktoré nás prirodzene zaraďuje do integračného jadra.

Čo by federácia nedovolila

Autor tohto komentára nemá chuť ani dôvod velebiť autoritárske praktiky prvého premiéra Vladimíra Mečiara. Boj s jeho mašinériou sme si potrebovali vybojovať. No fakt, že federácia sa rozdelila, v konečnom dôsledku pomohol obom krajinám ísť vlastnou cestnou a zabránil, aby sa niektoré metastázy nedemokratických boľačiek rozšírili za hranice.

A tiež to pomohlo presadiť dôležité reformy, ktoré by inak narazili. Ak nás dnes bolí hlava z minulých či súčasných zlepencov, dvojnárodnostné by boli násobne komplikovanejšie.

Bez rozdelenia by sme nemali II. pilier ani euro a Česi by zrejme stále nepovoľovali registrované partnerstvá. 1. januára 1993 sme absolvovali úspešnú decentralizáciu moci. Jej ďalšie kolo sme už pri vytváraní žúp nezvládli.

Treba vypnúť nacionalizmus

Koniec federácie sa spája s ambíciami národne orientovaných politikov.  Paradoxne, aby sme si koniec Česko-Slovenska najlepšie vychutnali, je dôležité vzdať sa nacionalizmu. Prestať uvažovať v rovine: toto je moja krajina a musím tu ostať za každú cenu.

Naopak, dôležité je pragmaticky zvažovať, kde sú služby lepšie, prípadne, kde štát menej prekáža. Ak tak začneme robiť vo výraznejšej miere, politická súťaž dostane nový rozmer. Ako sme si vysvetlili v úvode, hlasovať sa môže nielen lístkami, ale aj nohami.

Zároveň predpokladajme, že ambícia na zmenu sa týka najmä aktívnejších, ktorí sú zároveň, trocha výraznejšími prispievateľmi k HDP. A to už je dôležitý odkaz pre obe vlády. Nestačí získať dostatok hlasov vo voľbách, dôležité je udržať si tých, ktorí účet za sociálny štát v konečnom dôsledku zaplatia.

01 - Modified: 2020-05-15 11:39:37 - Feat.: - Title: Slovensko padlo. Naša ekonomika sa ocitla na chvoste Európskej únie 02 - Modified: 2017-12-30 13:51:27 - Feat.: - Title: Čo nám povie o rozdieloch medzi krajinami pohľad do histórie? 03 - Modified: 2017-12-30 13:51:46 - Feat.: - Title: Aké sú rozdiely vo vzdelávaní a čo to môže znamenať pre ekonomiku do budúcnosti? 04 - Modified: 2017-12-30 13:51:59 - Feat.: - Title: Aké sú rozdiely v platoch a v cenách medzi krajinami? 05 - Modified: 2017-12-30 13:53:33 - Feat.: - Title: Prečo sú západní susedia rekordéri v nízkej nezamestnanosti a Slováci priemerní?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 09:53