Ľubica LaššákováTASR
StoryEditor

Smer premárnil možnosť ušetriť zrušením ministerstva kultúry

21.03.2018, 23:00
Samostatný rezort nájdeme najmä v postsocialistických krajinách ako totalitný pozostatok snahy regulovať umenie.

Ľubica Laššáková sa ospravedlnila za slová o financovaní mimovládok zo zahraničia. Vďaka sebareflexii a v kontexte ďalších mien je dobrou voľbou. Lepšou než Erik Tomáš, mediálny poradca Roberta Fica. Hoci sa to z hlavného mesta môže zdať, nová ministerka nie je neznáma. Aspoň v regiónoch.

Ako šéfka najsilnejšieho klubu v župnom zastupiteľstve stála proti extrémistovi Marianovi Kotlebovi. Jej rozhlasový hlas poznajú poslucháči na Orave či Horehroní, kde najintenzívnejšie prežíva folklór – dôležitá súčasť našej kultúry.

Kvalifikáciou na post ministerky kultúry nemôže byť určitý počet šálok kávy vypitých v Bratislave. Ak si teda myslím, že takýto rezort vôbec potrebujeme.

Herec Richard Stanke sa pre Denník N ešte v súvislosti s Tomášom vyjadril, že by nemal byť ministrom, lebo ho nevidel v divadle. Tu vidieť, ako si pletieme kultúru s umením.

Rezort má pritom v kompetencii aj štátny jazyk, médiá, cirkvi či pamiatky. Prevažne preposiela dotácie, no to zvládne podľa nastaveného vzorca aj menší odbor, napríklad na školstve a nepotrebujeme vlastné ministerstvo s dvoma štátnymi tajomníkmi. Vyhli by sme sa tak aj každoročnému vyjednávaniu o to, koľko peňazí dostane RTVS cez zmluvu so štátom, čo je, mimochodom, možnosť, ako politicky a finančne tlačiť na verejnoprávne médium.

Smer premárnil možnosť šetriť zoštíhľovaním kabinetu. Zrušiť ministerstvo pritom neznamená znížiť význam kultúry v spoločnosti. Keby to tak bolo, potrebovali by sme i ministerstvo športu či cestovného ruchu – lebo sú dôležité. A aj chodenia do lesa! Navyše, samostatný rezort nájdeme najmä v postsocialistických krajinách ako totalitný pozostatok snahy regulovať kultúru. Aj preto by za zrušenie mali demonštrovať samotní slobodní umelci na námestiach.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 00:19