Ján Oravec
StoryEditor

Evolúcia nestačí, treba revolúciu

18.05.2018, 00:00

Týmito slovami reagoval súčasný predseda vlády Peter Pellegrini na skutočnosť, že verejná politika už roky produkuje žalostné výsledky.

Na väčšinu z nich poukazujeme aj na tomto mieste. Tu je krátky sumár tých najvážnejších. Verejný sektor je pre súkromný sektor bremenom a prekážkou, nie pomocou ako v iných krajinách, trpí prezamestnanosťou, nízkou efektívnosťou a zlou organizáciou. To má za následok mizerné podmienky pre podnikanie, byrokratická logika devastuje celý legislatívny a regulačný rámec podnikania. Zároveň celá politická scéna ešte nikdy nevykazovala takú nízku schopnosť riešiť problémy ako dnes, keď Slovensko musí čeliť najväčšiemu počtu existenciálnych hrozieb v histórii.

Je preto namieste, aby sme jasne sformulovali naše očakávania, ktoré by sa súčasná vláda a politická opozícia mali snažiť naplniť. Začnime vládou.


Dobré zámery a verbálne deklarácie o vôli riešiť problémy nechýbali ani jednej vláde. Ak chce súčasný premiér predsedať úspešnej vláde, chce sa odlíšiť od jeho predchodcov, musí ukázať a dokázať, že vie prejsť od rečí k činom. Musí svojou autoritou a právomocami dokopať ministerstvo vnútra, aby čo najskôr predstúpilo pred verejnosť s dôveryhodným projektom premeny nášho verejného sektora na štíhly a efektívny štát, pričom má k jeho modernizácii luxus nemalých európskych peňazí. Musí si vážne pohovoriť s ministrom financií. Pripomenúť mu, že nie je len pokladníkom, prebudiť ho z dlhoročnej hibernácie, ktorú umožňujú dobré časy. A nasmerovať ho k naštartovaniu veľkých koncepčných zmien, ktoré naše verejné financie tak súrne potrebujú. Áno, tie by mali byť aj o roky takmer tabuizovaných témach, ako sú zásadné zníženie miery prerozdeľovania, zníženie celkového finančného zaťaženia občanov a podnikania a zjednodušenie daní a odvodov. No a napokon by premiér mal naplniť svoje slová o revolúcii tým, že v záujme ním ohlásenej debyrokratizácie dá plnú podporu ministrovi hospodárstva v jeho nerovnom boji proti byrokracii, proti všetkým ostatným ministerstvám, ktoré ju permanentne zvyšujú.

Na záver by som rád adresoval výzvu všetkým existujúcim či budúcim opozičným stranám. Veľmi vás prosím, nesúťažte s vládou v disciplíne, ktorá sa volá sociálny populizmus. V tejto súťaži nevyhrá nikto, prehráme všetci. Ukážte namiesto toho, že máte vecné riešenia vyššie uvedených problémov. S týmito vecnými riešeniami súťažte s vládou v snahe presvedčiť voličov, že ich dokážete lepšie realizovať. V tom prípade nikto neprehrá a vyhráme všetci. Víťazstvom totiž bude kvalitnejšia politika pre všetkých.




01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 00:01