Richard SulíkMarek Kmeť
StoryEditor

Richard Sulík: Milión ľudí v exekúcii

09.07.2018, 00:00
Výsledok je, že mnoho ľudí rezignovalo na svoj život a odmietajú oficiálne pracovať.

Na to, že sme malá krajina s niečo vyše päť miliónmi obyvateľov, je jeden milión exekvovaných ľudí hrozivé číslo.

Každý piaty dospelý človek čelí nejakej exekúcii, to znamená, že nedokáže alebo nedokázal včas a v plnom rozsahu platiť svoje dlhy. Sociálke, daňovému úradu, mobilnému operátorovi, za spotrebný úver a tak ďalej.

Áno, nájdu sa aj podvodníci, no som presvedčený, že drvivá väčšina ľudí mala poctivý úmysel svoje dlhy riadne splatiť, ale život sa vyvinul inak, ako dúfali. Treba aj povedať, že pravidlá neboli nastavené ideálne, čo tiež zvýšilo počet exekúcii alebo ich predražilo a ľudí ešte viac uvrhlo do dlhovej pasce.

Výsledok je, že mnoho ľudí rezignovalo na svoj život a odmietajú oficiálne pracovať, lebo exekútor. Je zjavné, že túto situáciu treba riešiť, otázka je ako. Často sa spomína exekučná amnestia, no to je morálny hazard. Nie je správne, aby bolo dovolené robiť dlhy v nádeji, že jedného dňa sa nájde politická vôľa a dlhy budú zrušené.

Preto my v SaS plošnú exekučnú amnestiu odmietame a namiesto toho navrhujeme iné riešenia, ktoré počet exekúcií znížia. Naše riešenia neprinesú okamžitý efekt, zato sú poctivé a trvácne.

Je nevyhnutné, aby v niektorých prípadoch náklady na exekútora hradil veriteľ. Konkrétne vtedy, ak dlžník už nejakú exekúciu na krku má alebo posledných päť rokov mal. Aby si každý veriteľ vedel toto ľahko overiť, musí byť verejne prístupný register exekvovaných osôb. Sme presvedčení, že vtedy si veriteľ dvakrát rozmyslí, či pochybnému dlžníkovi dá tovar alebo službu na faktúru.

Ruka v ruke s týmto návrhom ide návrat k slobodnej voľbe exekútora. Je nemysliteľné, aby súkromný veriteľ si nemohol vybrať, s ktorým exekútorom chce spolupracovať. Náhodné prideľovanie exekútora nech ostane pre verejné subjekty, ale nie pre súkromné. Ak si bude veriteľ môcť exekútora vybrať a veriteľ bude hradiť náklady na neho, bude bezpredmetné určovať náklady na exekúciu v zákone.

Naše ďalšie návrhy sú technické. Dobu premlčania navrhujeme zjednotiť na tri roky, aby sa Sociálka nemohla zobudiť a po deviatich rokoch a 11 mesiacoch začať vymáhať zabudnuté a často neoprávnené faktúry. Maximálny úrok z omeškania navrhujeme stanoviť na 36 percent ročne, aby nedochádzalo k úžere. A ak sú veriteľ a dlžník totožní, bude povinnosť spojiť exekúcie do jednej, aby sa nenafukovali poplatky na exekútora.

Tieto návrhy, ktoré spolu s ďalšími predložíme v septembri do Národnej rady, významne znížia počet exekúcií v budúcnosti. Na zníženie počtu terajších exekúcií navrhujeme zjednodušenie pravidiel pre osobný bankrot a preskúmanie sporných exekúcií.




01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek 05 - Modified: 2024-03-19 19:43:29 - Feat.: - Title: Nový šéf SaS Gröhling: Absolútne sa neobávam práva veta, ktoré Sulík získal. Mojou hlavnou témou bude sloboda
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 05:48