Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Bývali to zariadenia s dizajnom z deväťdesiatych rokov

12.12.2018, 23:00
Kombinácia projektu eKasa s iným, aktuálne sa rozbiehajúcim a perspektívnym projektom zvaným eFakturácia, otvára ďalšie zaujímavé možnosti pre zlepšovanie podnikateľského prostredia.

Pred niečo vyše dvoma rokmi som na stránkach tohto denníka sníval o tom, aké by to bolo, keby všetci podnikatelia využívali registračné pokladnice online napojené na Finančnú správu. Od júla budúceho roka sa to stane realitou.

eKasy prinesú zásadné zmeny v dvoch hlavných oblastiach. V prvom rade ovplyvnia samotné podnikanie, a to znížením byrokratickej záťaže. Keďže všetky transakcie budú prebiehať online, dáta o nich bude mať Finančná správa okamžite k dispozícii. A podnikatelia tak už nebudú musieť viesť knihu pokladnice či robiť denné uzávierky. Toto prebehne automatizovane. Len na servise a údržbe pokladníc, ktorá už po novom nebude potrebná, firmy ušetria pri hrubom odhade 10 miliónov eur ročne.

Odrazovým mostíkom pre eKasy boli úspešné virtuálne registračné pokladnice. Lenže eKasy od základu menia zaužívané predstavy o registračných pokladniciach. Bežnou predstavou je, že ide o stredne veľké zariadenia s dizajnom z 90. rokov. To však už neplatí. V rámci eKasy môžu podnikatelia použiť ako pokladnicu napríklad aj laptop, tablet alebo mobil. A bloček, ak sa na tom s kupujúcim dohodne, môže predávajúci poslať elektronicky. Nemusí ho teda ani tlačiť.

Okrem toho má tento projekt potenciál pozitívne ovplyvniť výber daní, keďže vďaka online, teda okamžitým údajom o transakciách, budú možné efektívnejšie kontroly. To, že bude mať Finančná správa lepšie páky proti podvodníkom, je však opäť v prospech biznisu. Toho poctivého, ktorý sa daniam nevyhýba. Daňová medzera v sektoroch ubytovania a služieb reštaurácií, v sektore maloobchodu a služieb pritom dosahuje stovky miliónov eur.

Kombinácia projektu eKasa s iným, aktuálne sa rozbiehajúcim a perspektívnym projektom zvaným eFakturácia, otvára ďalšie zaujímavé možnosti pre zlepšovanie podnikateľského prostredia. eFakturáciou v prvom kroku eliminujeme papierové faktúry v rámci verejného obstarávania. Základy pre to položila smernica Európskeho parlamentu o elektronickej fakturácii vo verejnom obstarávaní. A ak pôjdeme ďalej a využijeme celý potenciál eFakturácie, tak môžeme štandardizovanými elektronickými faktúrami, ktoré budú akceptované v celej EÚ, pokryť celé business-to-business prostredie. Teda aj podnikatelia medzi sebou by si už posielali a spracúvali iba elektronické faktúry.

A vďaka tomu by mohli k predvyplneným daňovým priznaniam k dani z motorových vozidiel pribudnúť ďalšie. Firmy by tak mohli dostávať do svojich e-mailových schránok aj predvyplnené priznania k DPH a neskôr čiastočne aj priznania ku korporátnej dani.

Autor je štátny tajomník ministerstva financií.

01 - Modified: 2024-04-18 14:43:35 - Feat.: - Title: Poukážky z programu Zelená domácnostiam vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra v najbližších týždňoch 02 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú 03 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 04 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 02:04