Šéf parlamentu Andrej DankoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Komentár Ľuboslava Kačalku: Tri dôkazy, že z Danka sa stáva „mozog hry“

27.01.2019, 15:35
Dankovmu odporu voči slniečkarom z prezidentského paláca rozumieme dobre. Predsa len, sú profesie a politické stratégie, ktorých úspech je väčší v čase, keď sa vonku zotmie.

Pre hráča v strede poľa, ktorý nedáva góly, ale rozohráva dôležité situácie, používajú športoví novinári označenie „mozog hry“. Ak však chceme označenie preniesť na „novú“ úlohu Andreja Danka v politike, radšej si, z pochopiteľných dôvodov, pomôžme synonymickým „tvorca hry“. Cez víkend šéf národniarov urobil hneď tri dôležité kroky, ktoré budú mať vplyv na domácu scénu.

S cigánočkou o kotlebovcov 

Žiaden predseda nedokáže zatĺcť tak hrubý klinec do rakvy straníckeho volebného sloganu „hrdo, odborne, slušne“, ako len predseda dokáže. Dankov víkendový výrok „na mňa si nejaká cigánočka zo Sasky nebude dovolať, už mám toho plné zuby,“ patrí presne tam, odkiaľ svojho času SNS vytiahol. Na smetisko.

​Nevedno, či išlo o momentálny impulz alebo premyslenú marketingovú stratégiu, pravdou však je, že jedno slovo nebezpečne znížilo úroveň verejnej debaty. Áno, ešte stále to bolo možné.

Kým kedysi sme si mysleli, že nová SNS ponúkne národne orientovaným voličom solídnejšiu ponuku, dnes o tohto voliča bojuje slovníkom Kotlebu a ďalších extrémistov. Samozvaný bojovník za slušnosť v politike by si mal uvedomiť, že verejnú politickú debatu nekazí o nič menej ako ním vymenovaný nepriateľ Igor Matovič. (komentár pokračuje pod reklamou)

Prípad ešte môže mať kuriózne pokračovanie, keďže SaS avizovala trestné oznámenie pre hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Danko sa dlhé mesiace snaží presvedčiť verejnosť, že je oprávnene titulovaný ako JUDr. Uvidíme, či pred príslušnými orgánmi nebude zľahčovať situáciu tým, že si neuvedomil dôsledky a trestnoprávnu rovinu svojich slov. Veď poznáme prípad, keď sa extrémista Stanislav Mizík bránil tým, že nevie robiť s počítačom.

Prezidentské voľby len z úzadia

Vďaka Dankovi sa hneď po zverejnení stal neaktuálnym aj prezidentský prieskum, ktorý pre Markízu urobila agentúra Focus. Šéf národniarov oznámil, že nebude kandidovať  za hlavu štátu a SNS nepostaví ani iného kandidáta. Chápeme, víťazstvo je neisté a takto sa aspoň do ticha vytratia najnovšie kauzy.

Dôležité teraz je, či Dankovi sympatizanti (podľa prieskumu je ich takmer osem percent) skončia na konte Maroša Šefčoviča alebo Štefana Harabina. Ak by profitoval známy sudca, automaticky by sa stal minimálne dvojkou s takmer istou účasťou v druhom kole. V prestup jeho fanúšikov k Róbertovi Mistríkov asi neverí nik.

Tu sa žiada dostať ešte jeden Dankov výrok, keď povedal, že bude prosiť Boha, aby sa novým prezidentom nestal slniečkar. Bolo by zaujímavé vedieť, či za slniečkara považuje aj proeurópsky naladaného Maroša Šefčoviča. Každopádne, v ponuke kandidátov nájdeme viacero vyhovujúcich mráčkarov.

Dankovmu odporu voči slnečným lúčom z prezidentského paláca rozumieme dobre. Predsa len, sú profesie a politické stratégie, ktorých úspech je väčší v čase, keď sa vonku zotmie.

Ústavný pingpong

Predseda parlamentu prekvapil, keď našiel spôsob ako hodiť blokovanie voľby ústavných sudcov na opozíciu. Tá si môže vybrať, či povie, že Robert Fico spĺňa kritériá, alebo prispeje k naťahovaniu voľby. Ešte je tu možnosť, že Peter Kresák sa vzdá kresla vo výbore a rozhodne jeho náhradník. To však bude nejaký čas trvať.

Namieste je však otázka, či Dankovi viac vyhovuje Fico na penzii v Košiciach alebo ako politický protivník vo voľbách – teda, ktorý scenár prinesie slabší Smer. Lebo, ak chce (ako avizoval) budovať silnú stranu, ktorá po ďalších voľbách preloží Orbánove myšlienky do slovenčiny, potrebuje loviť v stáde sociálnodemokratických voličov. Dankovi je jedno, kde Fico bude o polroka – ak teda príde na pohreb Smeru.

Miesto v dejinách

Hra Andreja Danka nie je brilantnou kombinátorikou na ihrisku, tobôž nie náročnou partiou dvoch šachových veľmajstrov. A zďaleka nie je ani hrdá, odborná a slušná. Ale na dosiahnutie cieľa môže stačiť. Jednou z odpovedí na otázku, čo bude, ak tu už nebude Smer – sú totiž práve tri písmená: SNS.

A Danko dokonca stále môže dosiahnuť pozitívnu zmienku o sebe v učebniciach. Teda jedine za katastrofického predpokladu, že jeho volebný výtlak bude natoľko silný, až umožní vznik ministerstva pravdy, či iných úradov, ktoré tie učebnice budú písať.

 

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 09:33