Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Keď sme sa učili lietať s blockchainom

30.01.2019, 23:00
Na ministerstve vzniklo Centrum pre finančné inovácie.

Ak by sme zostavovali rebríček najviac sexi tém, ktoré rezonovali v médiách v minulom roku, kryptomeny by sa umiestnili riadne vysoko. Perspektívnejšie sa pritom javí práve ich „pozitívna externalita“ – technológia blockchain. Kryptoanarchisti vynášajú kryptomeny do nebies. A tvrdia, že nahradia bežne používané klasické peniaze. Pri danej konštelácii ťažko. No aj na takýchto vlnách stúpala popularita kryptomien. Do takých rozmerov, že sme tieto digitalizované platidlá nemohli ignorovať ani z hľadiska zdaňovania.
 
Lenže hodnoty kryptomien sa vlani začala potápať. Drasticky. Výnimočné nie sú ani 80-percentné poklesy. A ukázalo sa extrémne riziko spojené s investovaním do týchto virtuálnych aktív. Mnoho ľudí sa popálilo. Samotný blockchain, ktorý sa využíva aj pri tvorbe virtuálnych mien, to však našťastie nedevalvovalo.
 


Blockchain sa v súčasnosti radí medzi technológie s najvyšším inovatívnym potenciálom, čo je aj pomerne trúfalé, keďže zatiaľ je to u nás stále pole neprebádané. Teda najmä čo sa týka jeho reálneho využitia. A to nielen v komerčnej, ale aj vo verejnej sfére. Nejde pritom len o výber medzi centralizovanou alebo decentralizovanou databázou.
 
Aj preto v minulom roku vzniklo na ministerstve financií Centrum pre finančné inovácie. Nezaoberá sa iba blockchainom, ale v centre pozornosti má hlavne takzvanú FinTech oblasť, teda podporu inovatívnych produktov firiem v oblastiach bankovníctva, poisťovníctva alebo cenných papierov. Okrem toho úrad pre investície a informatizáciu v súčasnosti analyzuje možnosti, ako by štát vedel využiť túto technológiu, a to najmä pri databázových riešeniach vo verejnom priestore. Až potom bude jasnejšie, ako ďalej.
 
Verejný sektor by nemal zaspať a zaostať za vývojom v oblasti nových technológií. Prax ukazuje, že dobiehanie je potom náročné, a niekedy aj nemožné. Lenže to platí aj pre súkromný sektor. Faktom totiž je, že slovenské finančné inštitúcie zatiaľ vo veľkom nevyužívajú túto technológiu a ani sa do toho príliš nehrnú.
 
Opatrný prístup však pri využívaní IT noviniek nebýva zriedkavý. Hlavne pri tých s nálepkou vysokého potenciálu zmeniť chod budúcnosti. Bolo to tak pri cloud computingu a aj samotný internet potreboval asi desaťročie na rozbeh.
 
Všetky technologické projekty si preto zaslúžia rovnakú štartovaciu pozíciu, rovnakú šancu na rozlet. A bude zaujímavé sledovať, ako sa budeme učiť lietať s blockchainom.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 15:44