TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Andrej Danko: Desaťpercentná daň na potraviny?

06.03.2019, 23:00
Obchodné reťazce sa vyhovárajú, že za zvyšovaním cien je štát. Áno? Tak som zvedavý, čo povedia, keď nižšiu daň zavedieme.

Mám už toho dosť! Z každej strany počuť, ako sa Slovensku darí, že naša ekonomika prekvitá. Kedy to však pocíti aj občan platiaci dane?

To, že máme hospodáriť s nulovým deficitom, je úžasné, ale čo z toho, keď to nezbadáme v našich každodenných životoch?
SNS preto prišla s návrhmi zásadných zákonov, ktoré sa týkajú života každého Slováka.

Tým najrevolučnejším je to, že chceme znížiť DPH na všetky potraviny na desať percent. Bez rozdielu, či kúpite mäso, minerálku alebo pečivo.

Obchodné reťazce sa vyhovárajú, že za zvyšovaním cien je štát. Áno? Tak som zvedavý, čo povedia, keď nižšiu daň zavedieme. Pretože po tejto úprave by sa mal nielen zastaviť rast cien, ale práve naopak – potraviny by mali zlacnieť. Doteraz rástli neúmerne každý rok.

To však nie je jediná úprava v stravovaní. Pripravujeme aj povinnosť uvádzať pôvod mäsa v reštauračných a stravovacích zariadeniach. Tento krok vnímame ako nutnosť. Najmä dnes, keď sa dozvedáme o nekalých praktikách na niektorých bitúnkoch. V obchode jasne vidíte, odkiaľ mäso pochádza.

Ale ako je to v reštauráciách? Viete, čo vám dávajú? Máte istotu, že mäso je kvalitné? Preto chceme zaviesť povinnosť uvádzať pôvod mäsa priamo v jedálnom lístku. Aby sme vedeli, čo jeme.

Ďalšou úpravou je zníženie dane z príjmu právnických osôb na 15 percent. Touto cestou chceme pomôcť tým poctivým podnikateľom, ktorí podnikajú na Slovensku, dávajú prácu Slovákom, zodpovedne platia dane.

Už v programovom vyhlásení vlády bolo uvedené, že sa táto daň zníži každý rok o jedno percento. No nestalo sa tak. Neboli sme schopní presvedčiť ministra financií o naplnení tohto záväzku. SNS vstúpila do vlády, pretože sľubovala znižovanie daní. A áno, aj fyzickým osobám. Aj koncesionárske poplatky raz zrušíme celé, zatiaľ navrhneme úľavu dôchodcom.

SNS je nespravodlivo obviňovaná zo stavu, ktorý je na Slovensku už 30 rokov. Je nám vyčítané, že v pôdohospodárstve je nedostatok financií. Rezort však doteraz viedli aj iné strany, prečo my máme trpieť za chyby iných? Je najvyšší čas, aby sa ukázala skutočná pravda, kto to ako myslí so Slovenskom. Kto skutočne zarába na potravinách. Kto chce zreformovať Slovensko, a kto nie.

Prišiel som do politiky nedávno a mám jasnú predstavu zmeniť to, čo trápilo mňa. Ako zamestnanca i zamestnávateľa. Štát sa musí spamätať a ísť príkladom. Preto som presadil, že ak určuje minimálnu mzdu, aby ju i sám vyplácal. Zníženie DPH na ubytovanie, zvýšenie paušálnych výdavkov, zrušenie daňových licencií, 500 eur odmena bez odvodov a daní. Aj to dúfam potešilo podnikateľov. Ideme ďalej, ale robíme len s politickou silou, ktorú ste nám dali.

01 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 02:06