TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Aby stredné školy mali zmysel

28.11.2019, 23:00
Vychádzali sme zo štatistických údajov posledných piatich rokov, ktoré sledovali priemerný počet študentov aj absolventov.

Po rokoch máme šancu sčasti zastaviť pyramídové zvyšovanie žiakov na stredných školách. Prijímanie detí nebude podliehať marketingu škôl, ktoré sa snažia v normatívoch na žiakov získať čo najviac peňazí, ale tomu, čo chce trh práce a čomu zodpovedajú počty deviatakov. Ľúto mi je akurát to, že túto malú školskú pyramídu, ktorá roky ignorovala demografiu a produkovala absolventov, ktorí sa po skončení školy živili niečím úplne iným, než vyštudovali, sme mohli zastaviť už dávno. Stačilo, aby ministerstvo školstva spolu s predchádzajúcim vedením župy neignorovali fakty, ktoré mali dávno na stole.

Pred 15 rokmi vychádzalo zo základných škôl v Košickom kraji zhruba dvojnásobne viac žiakov než súčasných 5 500. Štát a samosprávny kraj sa snažili navodiť dojem, že sa tomuto trendu prispôsobujú a racionalizovali počet škôl. Zo 112, ktoré boli v zriaďovateľskej pôsobnosti župy, ich počet klesol na 63. Lenže kým samospráva znižovala počty škôl, spolu so štátom tolerovala vznik nových súkromných a cirkevných. Ministerstvo školstva síce župám odporúčalo prijímať reálne počty žiakov, no školy tieto počty dlhodobo nadhodnocovali. „Vďaka“ tomuto prístupu sme sledovali, ako postupne klesá úroveň gymnázií, ako sa zvyšuje nezamestnanosť absolventov týchto škôl a ako narastá nedostatok odborníkov na trhu práce.

Štát zakročil až vlani. Ministerstvo direktívne nariadilo, že školy v kraji majú vytvoriť o 2 300 miest menej v prvých ročníkoch, než požadovali školy. Horúci zemiak však hodil na predsedov krajov, ktorí mali rozhodnúť o konkrétnych počtoch na školách. Na naše počudovanie ministerstvo napokon poprelo samo seba, zmenilo svoje rozhodnutie a nelogicky, bez akéhokoľvek zdôvodnenia, zvýšilo hlavne počty gymnazistov. Takto sa, žiaľ, nedá zvyšovať kvalita škôl a vyriešiť dlhodobý problém nášho stredného školstva.

Tento rok školy opäť žiadali viac študentov, než určila ministerská kvóta. Konkrétne o 3 542. Vyhláška prišla, rovnako ako vlani, neskoro. No poučení vlaňajškom sme pripravili vlastnú metodiku a trpezlivo rokovali so zástupcami škôl. Vychádzali sme zo štatistických údajov posledných piatich rokov, ktoré sledovali priemerný počet študentov aj absolventov. Zrkadlom nám boli aj trendy na trhu práce. Podľa nich je jasne vidieť, že v našom kraji chýbajú absolventi odborných škôl. Už dnes vieme, že v nasledujúcich piatich rokoch budú zamestnávatelia potrebovať absolventov stredných odborných škôl v strojárstve, obchode, vo financiách či v informačno-komunikačných technológiách.

Pevne dúfam, že sme sa poučili z chýb minulosti a dáme našim školám druhú šancu na zvýšenie svojej kvality. Pochopiť to však musia aj riaditelia škôl, aj ministerskí úradníci.

Vychádzali sme zo štatistických údajov posledných piatich rokov, ktoré sledovali priemerný počet študentov aj absolventov.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-23 12:50:08 - Feat.: - Title: Na príchod Volva treba milióny eur zo štátnej kasy, tvrdí predseda Košického kraja. Samospráva hľadá financie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 23:39