Danka Matušková / moderátorka Adela Vinczeová
StoryEditor

Adela Vinczeová: Ako sa Boh dostane na kandidátku

12.12.2019, 23:00
Hovorí sa, že Boh nás stvoril na svoj obraz. Zdá sa však, že my si ho v zmýšľaní a správaní prerábame, naopak, na ten svoj.

Nerada by som sa dotkla hlbokého a skutočného rozmeru pojmu Boh. Verím, že túto krátku úvahu prijmete ako zamyslenie predovšetkým nad slovom, ktoré sa dostáva už aj do politických sfér. Nadhľad pri čítaní je vítaný. Ak nie, odpusťte mi, prosím, tak ako by mi azda odpustil On.

Boh totiž kandiduje hneď za niekoľko strán. Jeho účasť v heslách a plánoch je, samozrejme, pôsobivá a pre voliča silná. Dokonca sa nedostáva ani do konfliktu záujmov, lebo Boh je jediný, ktorý je naozaj všadeprítomný a je mu preto dovolené figurovať ako silné „meno“ na plagátoch a v sľuboch viacerých subjektov. Akurát s tým rozdielom, že sa vždy prezentuje v prefiltrovanej verzii daných politikov, rovnako ako sú podobne prefiltrované ich predstavy o rodine a národe, ktoré sa s Bohom dávajú populárne do trojčlenky.

Dokonca aj úlohu Syna Božieho pozorujeme v politickom dianí, napríklad v krížikoch. Navzájom sa nositelia pretekajú v tom, kto Ježiška na nich nosí viac. Nastáva boj dvoch nahnevaných rodičov, ktorým striedavá starostlivosť rozhodne nevyhovuje. Raz totiž Ježiško býva na chlopni saka a inokedy v srdiečku. Teraz je dôležité rozlúsknuť, kde je mu lepšie. Osobné invektívy sú pre niekoho zábavné, pre iného nepolitické a podpásové, ťažko však povedať, čo na ne hovorí samotný Ježiško. Ježiško je v srdiečku, ale asi tak hlboko, že jeho faktická poznámka v znení „Miluj blížneho svojho“ ostáva v politickej hádke prepočutá.

Hovorí sa, že Boh nás stvoril na svoj obraz. Zdá sa však, že my si ho v zmýšľaní a správaní prerábame, naopak, na ten svoj. Čo, samozrejme, spôsobuje nedorozumenia na rôznych úrovniach a aj naša politická voľba sa jedným takým môže stať. Boh je definovaný aj ako láska. A kým nebude viac lásky v politike, ťažko dostane niekto skutočného Boha na kandidátku. Dovtedy nech nám pomáhajú všetci svätí aj s Panenkou Máriou.

Podotýkam, že láska neznamená prijatie nehumánnych myšlienok alebo nechať si skákať po hlave, či akceptovať lož. Láska by mala jasne povedať pravdu a postaviť hranice. Láskavé však nie je používať vyjadrenia ako osobný ventil a pri svojich postojoch vypúšťať do hry nenávisť.

Želám nám všetkým bez rozdielu politickej orientácie radostné sviatky a nech si aspoň na pár dní jednohlasne zvolíme jednoznačnú Ježiškovu koalíciu Božieho pokoja.

Hovorí sa, že Boh nás stvoril na svoj obraz. Zdá sa však, že my si ho v zmýšľaní a správaní prerábame naopak na ten svoj.

01 - Modified: 2021-11-16 12:36:07 - Feat.: - Title: Instagram hlási pozitívnu očkovaciu vlnu. Do boja za vakcináciu vyrazili influenceri 02 - Modified: 2021-09-08 07:40:59 - Feat.: - Title: Trochu inak s Adelou prichádza na obrazovky RTVS s novinkami 03 - Modified: 2021-08-26 22:04:59 - Feat.: - Title: Adela Vinczeová: Už ste vyhoreli alebo ešte len tliete? 04 - Modified: 2021-06-25 14:51:42 - Feat.: - Title: Adela Vinczeová: Všetci sme vlastne „tuční“ 05 - Modified: 2021-05-28 16:47:35 - Feat.: - Title: Adela Vinczeová: V očkovacích škatuľkách
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 00:37