BrexitReuters
StoryEditor

Voľby v Británii, brexit a poučenie pre populistov

16.12.2019, 23:00
Brexit, paradoxne, Európskej únii do istej miery pomohol.

Minulotýždňové voľby vo Veľkej Británii sa skončili úspechom pre stranu Borisa Johnsona. Britskí konzervatívci najlepšie pochopili, že ľudia sú unavení z nekončiaceho sa procesu vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie a chcú ho mať za sebou, bez ohľadu na to, ako v roku 2016 v referende o tejto otázke hlasovali. Po voľbách je teda jasné jedno: brexit sa definitívne uskutoční, pravdepodobne v najbližších týždňoch.


Dnes už všetci vedia, že brexit neprinesie štátnemu zdravotníckemu systému 350 miliónov libier týždenne, ako to sľubovala probrexitová kampaň. Krajine tiež hrozí rozpad – Škótsko hlasovalo v referende v roku 2014 za zotrvanie vo Veľkej Británii najmä kvôli tomu, že chcelo zostať členom EÚ – je teda pochopiteľné, že v novej situácii požadujú Škóti ďalšie referendum. Brexit je už teraz pohromou pre ekonomiku, stabilitu vzťahov jednotlivých častí krajiny a vytvorí ešte hlbší konflikt vo verejnosti.


Na druhej strane, Európska únia v tejto skúške obstála. Nepotvrdili sa obavy, že brexit spustí dominový efekt v Európe. Práve naopak, už ani extrémisti z francúzskeho Národného frontu alebo slovenskí fašisti nehovoria o odchode z EÚ. Ich voliči totiž vidia, kam odchod doviedol Britániu. Ak je tak veľmi poškodená odchodom z EÚ krajina ako Veľká Británia, iné krajiny by zákonite dopadli oveľa horšie. Zároveň boli členské krajiny v procese vyjednávania až doteraz schopné hovoriť so Spojeným kráľovstvom jedným hlasom. Brexit teda, paradoxne, Európskej únii do istej miery pomohol.


Smutnou súčasťou britskej odchodovej ságy je fakt, že brexitovský populizmus neovplyvnil iba súčasnú generáciu voličov. Brexit a jeho následky budú ovplyvňovať vzťahy Spojeného kráľovstva a Európskej únie pravdepodobne na desaťročia dopredu. Populizmus niekedy vnímame ako krátkodobý fenomén – populistická vláda schváli škodlivý zákon, ktorý v nasledujúcom volebnom období zmenia noví politici. Dnes však žijeme v období zmien, ktoré budú formovať naše životy na desaťročia dopredu.


Tak ako si britskí voliči počas referenda v mnohých prípadoch neuvedomovali, že nerozhodujú iba o svojich životoch, ale aj o životoch svojich detí a vnúčat, ani časť slovenských voličov si neuvedomuje, že populistické a jednoduché riešenia nepomôžu posunúť Slovensko dopredu tak, ako to v súčasnosti potrebuje. O to sa musíme snažiť poctivými a dobre pripravenými riešeniami v každej oblasti nášho života.



01 - Modified: 2024-04-19 11:24:02 - Feat.: - Title: Rážov zákon v parlamente zmenili. Strategické investície môžu byť lacnejšie, dvere otvára aj súkromníkom 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:20