Rastislav TrnkaKSK
StoryEditor

Keď vám sviatky strpčuje bezmocnosť

26.12.2019, 23:00
Ak by však bola vyhlásená mimoriadna situácia, obstarávať by sme mohli v zrýchlenom konaní,

Určite aj vy poznáte pocit, keď sa počas vianočných sviatkov snažíte aspoň na chvíľu vytesniť z hlavy všetko, čo by vás rozptyľovalo v užívaní si spoločných chvíľ s rodinou a aj tak sa vám práca všakovakými okľukami vracia do mysle.

Presne to som počas uplynulých dní prežíval. Nemohol som nebyť myšlienkami aj s našimi obyvateľmi, ktorí sú nútení obchádzať poškodený most medzi mestom Strážske a jeho časťou Krivošťany.

Ľutoval som ich a zároveň som sa nevedel ubrániť hnevu. Hnevu z toho, že ich situácia mohla byť aspoň provizórne vyriešená v podobe náhradného premostenia. To by však úsiliu našej župy nesmela stáť v ceste taká komplikovaná administratíva, aká je v našej verejnej správe. O čo ide?

V októbri sa zrútila časť mosta v Strážskom, ktorý nebol opravovaný takmer 60 rokov. Podľa statického posudku, na ktorý sme čakali niekoľko týždňov, musí prejsť komplexnou rekonštrukciou. Z krajského rozpočtu sme na to vyčlenili 2,5 milióna eur. Po moste môžu aktuálne prechádzať len peší a autá trasu obchádzajú 30 kilometrov.

Neteší nás to, no bezpečnosť je dôležitejšia. Aby sme ľuďom uľahčili situáciu, chceme zabezpečiť náhradné premostenie, po ktorom by mohli jazdiť aj osobné autá.

Rekonštrukcia mosta aj náhradné premostenie si vyžadujú verejné obstarávanie, ktoré môže trvať aj niekoľko mesiacov. Ak by však bola vyhlásená mimoriadna situácia, obstarávať by sme mohli v zrýchlenom konaní, teda priamym rokovacím konaním, a nie verejnou súťažou.

Ušetrili by sme čas a náhradné premostenie cez Laborec by stálo už pred Vianocami. Lenže podľa mesta Strážske a Okresného úradu Michalovce nie sú obyvatelia v mimoriadnej situácii.

Doteraz o nej nerozhodli. Mrzí ma aj to, že keďže „nejde o mimoriadnu situáciu“, náhradné premostenie nám nechce zapožičať ani Správa štátnych hmotných rezerv a našu žiadosť o obstaranie premostenia a rekonštrukciu mosta v zrýchlenom konaní už štvrtý týždeň posudzuje Úrad pre verejné obstarávanie.

Odporúčam tamojším nominantom Smeru poradiť sa so svojimi košickými straníckymi kolegami. Mestská nezisková organizácia Košice 2013, ktorá realizovala projekt Európskeho hlavného mesta kultúry, svojho času objednávala takmer všetky tovary a služby priamym zadaním bez výberového konania.

Dôvodom bola hlavne časová tieseň. Vopred známe kultúrne podujatia v Košiciach teda predstavujú väčšiu časovú tieseň než spadnutý most, ktorý oddeľuje ľudí z regiónov od okolitého sveta?

Do budúceho roka nám všetkým, okrem iného, prajem, aby sme si nemuseli klásť takéto absurdné otázky a aby tí, ktorí majú slúžiť ľuďom, tak robili. Alebo aspoň tým druhým, ktorí sa o to snažia, nekládli pod nohy polená. A obyvateľom Strážskeho čo najskôr bezpečný prechod cez rieku Laborec, na ktorom budeme ďalej intenzívne pracovať.

Ak by však bola vyhlásená mimoriadna situácia, obstarávať by sme mohli v zrýchlenom konaní.

Autor je predseda Košického samosprávneho kraja

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-02-23 12:50:08 - Feat.: - Title: Na príchod Volva treba milióny eur zo štátnej kasy, tvrdí predseda Košického kraja. Samospráva hľadá financie 03 - Modified: 2024-02-19 14:24:31 - Feat.: - Title: Poslanci v Košickom kraji chcú opäť schvaľovať výdavky nad milión eur, župan Trnka to odmieta 04 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 05 - Modified: 2023-10-12 06:12:06 - Feat.: - Title: V kauze obvineného košického župana Trnku sa vykonáva znalecké dokazovanie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 01:25