StoryEditor

Aspoň to, že spolu hovoríme

17.02.2009, 23:00

Bolo by naivné očakávať od prvej návštevy Miroslava Lajčáka v Budapešti, že sa ihneď začne zasypávať priepasť neporozumení a vo vzájomných vzťahoch Budapešť - Bratislava zavládne idylka. Bolo to naozaj iba zoznamovacie stretnutie, ale je dobre, že bolo pomerne rýchlo po nástupe nového šéfa slovenskej diplomacie. Dobre je aj to, že pani Kinga Gönczová príde v tretej dekáde marca do Bratislavy, a aj to, že premiér Fico dostal opätovné pozvanie na oficiálnu návštevu Budapešti. Čím intenzívnejšie budú rozhovory a čo na najväčšom možnom počte úrovní, tým lepšie.

Minister Lajčák však v zásade prekvapil svojou neústupčivosťou v prípade incidentu na futbalovom zápase v Dunajskej Strede. Drží sa línie Fico - Kaliňák, teda toho, že naša polícia oprávnene vytrieskala pelendrekmi nespratných fanúšikov a nie cielene iba Maďarov. Aj Lajčák odmietol predložiť videozáznam (a videl ho vôbec, že si je taký istý?), ktorý by potvrdil túto vyšetrovaciu verziu. Kinge Gönczovej teda zostáva iba čakať do júna, keď Slovensko by malo predložiť Rade Európy dôkazy o oprávnenosti zásahu. No takéto naťahovačky neprospievajú veci zmierania, lebo keď na jednej strane Slovensko tvrdí, že problémy vo vzťahoch s Maďarskom sú záležitosťou bilaterálnou, tak by sme mali vo vlastnom záujme zostať na tejto úrovni a ihneď položiť na stôl jasné dôkazy o pravde slovenskej polície. Ale asi nie sú, lebo by ich už dávno Kaliňák predstavil svetu.

Peter Turčík, komentátor HN

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 14:58