StoryEditor

Ruská ruleta pod Kaukazom

18.08.2008, 00:00

V tomto momente už nie je podstatné, či Saakašvili neudržal nervy na uzde a skočil do ruskej pasce v Južnom Osetsku. V tejto chvíli je podstatné to, čo hovoria a ako konajú prezident Medvedev, premiér Putin, velenie ruskej armády. Veľmi rýchlo odkryli karty, ale aj tak im hlavný cieľ invázie do Gruzínska - zvrhnúť prezidenta Saakašviliho - nevyšiel.
Lekciu Rusom, ale aj salónnym "kremľofilom" v západnej i postkomunistickej Európe dali štyria prezidenti - Poľska, Ukrajiny, Litvy, Estónska a spolu s nimi i predseda vlády Lotyšska. Neváhali, vybrali sa do Tbilisi ohrozovaného ruskými vojakmi a podporili na veľkom mítingu Saakašviliho. Neriešili, kto sa dal vyprovokovať na prvú facku, nemudrovali, vykašľali sa na uhladené diplomatické zahmlievanie a jasne povedali, čo si myslia o invázii ruskej armády do Gruzínska.
Gruzínska avantúra Kremľa fakticky nahrala na smeč Európskej únii i NATO, urýchlila ukončenie dlho sa vlečúcich rokovaní o protiraketovej základni USA v Poľsku. V tejto súvislosti sa stala zaujímavá vec - dve tretiny Poliakov ešte vlani pred Vianocami odmietali základňu, teraz je to presne naopak. Analytici prorokujú rýchlu odvetu za ruské ostré vojenské manévre pod Kaukazom: dostanú to, čo vôbec nechceli - americké antirakety v Poľsku, radar v Česku a NATO v Gruzínsku...
Aj keď to tak ešte nevyzerá, Rusko utŕži v konečnom účtovaní rovnakú blamáž ako v afganskej vojne v 80. rokoch minulého storočia. Putinovi a spol. nevyšla generálka na oslavy víťazstva spred 300 rokov pri Poltave. Vtedy Peter Veľký (Putinov najjasnejší vzor) v severnej vojne porazil nadregionáleho rivala švédskeho kráľa Karola XII. Odvtedy sa Rusko stalo veľmocou. To, čo sa deje od čias Jeľcina v pod Kaukazom, je ruská riskantná hra vabank, ako zachrániť zvyšky postsovietskeho a cárskeho impéria. Je to novoveká imperiálna "južná vojna".
Pripomína to však inú klasiku - ruskú ruletu, hru s jedným nábojom v zásobníku revolvera. Kandidát na amerického prezidenta John McCain našiel liek na takéto maniere Kremľa a povedal to bez okolkov: navrhuje vylúčiť Rusko zo skupiny G8 a nevpustiť do WTO a OECD. Ak sa Rusi chcú hrať s revolvermi, nech si to robia doma, za plotom.
Rusko síce bude robiť bu-bu-bu s jadrovým arzenálom, bude sabotovať obnovu gruzínskej infraštruktúry, bude robiť všetko pre to, aby zablokovalo cestu neruskej rope a plynu z oblasti Kaspického mora do západnej Európy, priškrtia ropu Poľsku a Pobaltiu, ale to je tak asi všetko. Skončil sa čas ilúzií o demokratickej postkomunistickej tvári Kremľa.

Peter Turčík

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 14:57