TASR/Claudio Furlan
StoryEditor

KOMENTÁR: Nový minister financií sa musí začať modliť

06.03.2020, 15:43
Domácnosti minuli v poslednom štvrťroku minulého roka o 2,1 percenta viac ako pred rokom, čím predurčili celkový rast HDP.

Rast slovenskej ekonomiky v poslednom štvrťroku 2019 zachránil komerčný duch Vianoc, vďaka ktorému rástla spotreba domácností. Tá v štruktúre HDP tvorí 55 percent a preto je rozhodujúcim elementom smerovania nášho hospodárstva.

Domácnosti minuli v poslednom štvrťroku minulého roka o 2,1 percenta viac ako pred rokom, čím predurčili celkový rast HDP.

Trojnásobne vyššiu rastovú dynamiku investícií kompenzoval ich štvrtinový podiel na HDP, z čoho rezultovala výkonnosť slovenskej ekonomiky na úrovni dvoch percent ročne. Po treťom štvrťroku boli pre investície posledné tri mesiace druhým najlepším výsledkom minulého roka.

Pri nízkej nezamestnanosti a plnom využití výrobných faktorov o osude slovenského rastu rozhodujú externé faktory, teda dopyt po našich výrobkoch v zahraničí. Ten celý minulý rok slabol a vypuknutie vírusovej epidémie vo februári ho ešte viac oslabí.

Nová slovenská vláda po predchodcoch zdedí hospodárstvo s polovičnou dynamikou rastu, kde novou métou budú práve dve percentá ročne.

​Ekonomika strachu sa z Číny preniesla do Európy a spôsobí ďalšie spomalenie. S rastom nezamestnanosti bude plánom veľkých reforiem u nás koniec.

Novému ministrovi financií neostane nič iné ako sa začať za rast modliť - Hrubý domáci produkt, ktorý si na nebesiach, posväť sa dynamika tvoja, príď kráľovstvo tvoje. Nech rast tvoj vytrvá na veky, spotrebou domácností a investíciami posvätený, zmenou zásob a exportom podporený.

Chlieb náš každodenný daj nám dnes, aj múku, ryžu a cestoviny a odpusť všetkým Číňanom výpadky ich produkcie ako i my odpúšťame naším odberateľom a neuveď nás do pokušenia nezamestnanosti, ale zbav nás zlého ducha nečinnosti. Amen.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 03:10