StoryEditor

EÚ -- Rusko: zatiaľ remíza

03.09.2008, 00:00

Malta nie je Jalta! - skandovali Východoeurópania v decembri 1989 po summite Bush starší - Gorbačov, lebo tušili, že sa končí éra sfér záujmov "uzákonená" v roku 1945 na krymskej Jalte. Pri brehoch Malty sa začal pád sovietskeho impéria, tu sa naštartovalo zjednotenia Nemecka. Vladimír Putin preto nikdy neodpustí Gorbačovovi, že sa nechal až takto zahnať do kúta americkými diplomatmi a spolu s Dmitrijom Medvedevom začali vážnu ofenzívu za revitalizáciu sfér záujmov. A to podľa vzoru Jalta a Peter Veľký.
V roku 1945 mal Stalin vynikajúcu pozíciu - jeho tanky boli pár dní jazdy od brehov Rýna, svet bol jednoznačne prosovietsky naladený. Teraz Putin s Medvedevom držia Európu v energetickom šachu, a ak sa únia nezbaví jednostrannej závislosti, tak tu bude čochvíľa mat. Európska únia spolu s USA ako protektormi prozápadnej orientácie Gruzínska prežívajú najhoršiu krízu vzťahov s Moskvou.
Výsledkom summitu EÚ o Gruzínsku je preto zmierlivé vyhlásenie, taký na prvý pohľad mačkopes. Hlbšia analýza však napovedá, že EÚ zvolila dobrú taktiku - necháva priestor Rusku, aby si zachovalo tvár (a stiahla všetkých vojakov z Gruzínska), na druhej strane Brusel hrozí zabuchnutím dverí Rusku pred hlbšou integráciou s úniou - Rusku hrozia väčšie škody než únii v prípade zmrazenia tejto strategickej dohody. Stúpajúci blahobyt Ruska je stále závislý od neprerušeného prúdu ropy a plynu do únie a Rusko nemá reálnu šancu diverzifikovať ich odbytištia. Európa, keby naozaj chcela alebo musela, tak dokáže, aj keď neľahko, nahradiť ich z neruských zdrojov.
Našťastie, Rusko už nemôže zastaviť repliku Marshallovho plánu pre Gruzínsko. V ňom pôjde o udržanie neruského typu demokracie v Tbilisi, aj keď má (zatiaľ) črty trochu barbarské. Ale ide predovšetkým o to, aby sa terajšia kaukazská kríza nepremenila na tichý prechod do hanebnej éry po Jalte. Treba vydržať, lebo je to posledný pokus Kremľa o návrat do imperiálnych čias. Armagedon sa konať nebude, lebo už nadkritická masa vplyvných Rusov ochutnala plody západnej demokracie a predovšetkým luxus založený na petrodolároch.

Peter Turčík

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 17:57