Anton MarcinčinPeter Mayer
StoryEditor

Slovensko o 10 rokov po starom

19.08.2020, 00:00
Kapitál sú aktíva umožňujúce produkciu, v najjednoduchšej predstave stroje a fabriky.

Ako by sme chceli, aby Slovensko vyzeralo, zhruba vieme. Ako však asi bude vyzerať, ak naše využívanie zdrojov ostane rovnaké ako minulých 30 rokov?
Do produkčnej funkcie hospodárstva patria zdroje, čiže ľudia, pôda a kapitál, a ich využívanie, ktoré umožňujú infraštruktúry.

Ľudia, to je demografia, vzdelanie a odovzdávanie skúseností, sociálne vzťahy, dôvera. Pôda je nielen o potravinovej bezpečnosti z hľadiska dostupnosti a kvality, ale dnes aj kolabujúca príroda.

Kapitál sú aktíva umožňujúce produkciu, v najjednoduchšej predstave stroje a fabriky. Infraštruktúry sú cesty, železnice, elektrické siete, internet, ale hlavne inštitúcie s ich kvalitou. Definícií je, samozrejme, viacero. Potom sú tu ešte peniaze ako dôležitý nástroj chodu hospodárstva.

Stav týchto výrobných faktorov na Slovensku nie je dobrý, s výnimkou niekoľkých skôr montážnych zahraničných firiem a malých domácich (aj keď high-tech) dielní to na veľkú dieru do sveta nevyzerá. Aká je pravdepodobnosť, že sa to do 10 rokov zmení? Malá.

Kvalitné vzdelanie nie je našou silnou stránkou. To vieme nielen z výsledkov meraní OECD, diplomových epizód našich politických vodcov, ale hlavne z bežného života, diskusií, podoby verejných stratégií a ponôs zamestnávateľov.

Z vysokého počtu vysokých škôl napojených na štátny rozpočet, z úniku mladých na zahraničné školy, z neriešenia prípravy budúcich učiteľov a celkového reformného ticha. Pôda je u nás nevyhnutným predpokladom na čerpanie EÚ fondov.

Je to obchod za miliardy eur a v tejto oblasti sa bez zmeny prístupu Európskej komisie nedajú čakať zmeny, čo platí aj o ochrane a využívaní prírody. Kapitál je v rukách veľkých zahraničných firiem, pre ktoré sme zatiaľ výhodným miestom na obchod.

Sme lacní a disciplinovaní, máme euro a blízko do Rakúska. Horšie je to s praktikami a so záujmami domácich oligarchov odchovaných privatizáciou, štátnymi objednávkami a eurofondmi. Títo naši veľmoži a zemepáni brzdia celú spoločnosť. To však nie je nič nové, podobné praktiky zažívali na svojej koži pred sto rokmi Američania. Investície do infraštruktúry meškajú, a tak by sme mohli pokračovať.

Ako bude vyzerať Slovensko o 10 rokov? Kto sa spoľahne na štát a infraštruktúry, bude mať čoraz viac problémov. Kto sa spoľahne na pár vysokovzdelaných ľudí, kapitálovo a infraštruktúrne nenáročnú produkciu napríklad v informačných technológiách a dokáže uspieť na zahraničných trhoch bez toho, aby to vyrušilo domácich veľmožov, uspeje. A napätie bude rásť.

01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 23:44