StoryEditor

Môžeme platiť menej?

04.09.2008, 00:00

Snaha o ovplyvňovanie ich cenotvorby sa ani zďaleka netýka len "vysokej" politiky. Energetická bezpečnosť, ale aj samotná efektivita ich výroby a využívania nie je iba o štátnych limitoch, o sporoch a dohodách medzi štátom a energetickými, už nadnárodnými spoločnosťami. Tak ako je vlastná štátu na republikovej úrovni, je rovnako blízka aj samosprávam. Stačí uviesť paralely a zistíme, že ide o agendu, ktorú môže ovplyvňovať každý z nás. Hoci pozornosť novinárov smeruje k vládnym aktivitám a vyjadreniam veľkých "hráčov", miestne vlády a lokálni "hráči" majú tiež mieru zodpovednosti za túto oblasť. Napríklad za také rozhodnutia, ktoré môžu šetriť peniaze aj prírodu, ktoré sú kombináciou ekológie i ekonómie.
Verejnosť vníma a eviduje majetkové zmeny v bývalých štátnych energetických gigantoch. Kým v minulosti u nich taktovku udával štát, teraz v ich manažovaní hrá druhé husle. Drvivá väčšina ľudí však ani len netuší, v akých rukách sa nachádzajú firmy, ktoré vyrábajú teplo v mestách. Či sú to mestské firmy, alebo v nich samosprávy majú len nejaký menšinový podiel. Akoby sme sa stali rukojemníkmi tých, ktorí vyrábajú teplú vodu, vlastnia rozvodnú sústavu či spravujú byty.
Sme svedkami toho, ako s komentármi platíme firmám za tieto služby, no vôbec sa nezaujímame o to, či a kedy môžu byť tieto platby nižšie. Hoci sa samosprávy pýšia vlastnými energetickými koncepciami, využívanie alternatívnych zdrojov energií je hudbou budúcnosti. Verejné diskusie o využívaní zvyškového tepla a možnostiach využívania rozvodnej sústavy, napríklad na prenos internetu, považujeme za témy mimo nášho časopriestoru.
Občas sa k nám dostane informácia o odvážnom projekte malej dediny, ktorá sa na výrobu tepla rozhodla využívať biomasu. Máme prvé lastovičky v geotermálnych projektoch. Pri rekonštrukcii rozvodov v tepelnom hospodárstve sa niekde nainštaluje chránička na prenos internetu. Bolo by to iné, a nepochybne lepšie, keby sme začali venovať viac pozornosti tomu, prečo sa tieto príklady používajú z iných miest a nie z toho nášho. Potom by hľadanie odpovede na otázku: Môžeme platiť menej? Bolo jednoduchšie.

Michal Kaliňák, politológ

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 11:18