burza, trhyReuters
StoryEditor

Ako zvládli finančné trhy rok 2020 a čo z toho vyplýva

03.01.2021, 23:00
Dôchodkové fondy majú za sebou celkom pozitívny rok.

Zmenili sa spotrebiteľské návyky a preferencie, niektoré odvetvia sú nútene paralyzované, centrálne banky sa opäť vrátili k masívnej monetárnej podpore, štátne rozpočty sa prudko prepadli do výrazných debetov. Pandémia COVID-19 zasiahla spotrebiteľov, producentov, centrálne banky, štáty, nadnárodné inštitúcie.
Na stole sú programy obnovy ekonomík, ktorých financovanie na dlh enormne zaťaží budúce generácie. Akciové trhy sa v prvotnej panike na začiatku marca prudko prepadli.


Akciové indexy klesli o 30 až 40 percent. Po vstrebaní prvotného šoku a oznámení masívnej podpory zo strany centrálnych bánk sa prepad zastavil a počas roka sa postupne pretočil. Paradoxne, viaceré akciové indexy sa koncom roka dostali na nové historické maximá.


Hoci pohľad na agregované čísla indikuje úspešný rok, nie všetky regióny či odvetvia ekonomiky to potvrdzujú. Z hľadiska regiónov medzi najúspešnejšie patrí Ázia – v Číne rast indexov za rok 2020 dosahoval 30-percentné úrovne, podobne je na tom aj Južná Kórea. Japonský NIKKEI 225 za susedmi zaostal, no i tak dosiahol slušných 16 percent. Takmer identický rast dosiahol aj najznámejší americký index S&P 500.


Európa „dopadla“ najhoršie. Nemecký DAX sa však ako jeden z mála Európanov dokázal prehupnúť cez nulu do kladných čísel. Francúzske, talianske, španielske či britské indexy skončili v záporných číslach. Kumulatívne indexy za Európu sú v mínuse okolo štyroch percent. Dramaticky rozdielne výkonnosti sa ukážu aj pri pohľade na rôzne sektory ekonomiky. Technologický NASDAQ zhodnotil o takmer 50 percent, kým americký bankový index skončil v mínuse 11 percent.


Dlhopisový trh zažil podobný vývoj. Panika počas jari stiahla ceny dlhopisov a rástli výnosy. Tento prirodzený vývoj odzrkadľoval nárast rizika, že dlžníci nebudú schopní splatiť svoje záväzky. Bez podpory štátov by mnohé podniky neprežili zatváranie ekonomík a ukážkovým príkladom je letecký priemysel. A mnohé štáty by zas nedokázali utiahnuť záchranárske práce takéhoto rozsahu bez deklarovanej podpory zo strany centrálnych bánk. Tie sa opäť dostali do roly záchrancov poslednej inštancie. Rozsiahle monetárne stimuly – od znižovania sadzieb po opätovné naštartovanie nákupov dlhopisov, nakoniec mali svoj efekt – úrokové sadzby poklesli.


Pre uplynulý rok 2020 je to síce pozitívne, ale výhľad pre dlhopisových investorov na najbližšie roky je neveselý – šanca, že dosiahnu kladné výnosy, je mizivá. A to na dlhé roky dopredu. Dobrý rok má za sebou aj zlato, ktoré zarobilo rádovo 25 percent. Jeho cena rástla predovšetkým v druhom a treťom štvrťroku, keď zlato prerazilo hodnotu 2 000 USD za trójsku uncu a dosiahlo svoje maximum.


Slovenské dôchodkové fondy majú za sebou, vzhľadom na situáciu, celkom pozitívny rok. Všetky garantované a okrem jedného aj negarantované fondy skončia v kladných číslach. Zhodnotenie síce nedosahuje rekordné čísla za rok 2019, no už len samotný fakt, že dôchodkové úspory rástli aj v takomto krízovom roku, je rozhodne úspech.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 15:31