byty, bývaniePavol Funtál
StoryEditor

Ceny nehnuteľností rýchlo rastú. Nielen u nás

14.04.2021, 00:00
Renta z prenájmu investičného bytu sa výrazne znížila a prinúti prehodnotiť doterajší model nejedného rentiera.

Aktuálne údaje Eurostatu o vývoji silného rastu cien nehnuteľností v závere minulého roka. Medziročne stúpli realizačné ceny nehnuteľností na bývanie u nás priemerne o 9,6 percenta. Podľa skôr zverejnených ponukových cien publikovaných NBS o 11,9 percenta. V oboch metodikách to bolo najrýchlejšie tempo rastu za poslednú dekádu. Obdobný, aj rýchlejší rast cien nehnuteľností zaznamenali aj okolité krajiny.


Otázka za milión znie, čo bude ďalej? Odpoveď závisí od toho, koho a na aký dlhý časový horizont sa pýtate. Konzervatívni centrálni bankári a strážcovia finančnej stability ľahko nájdu argumenty, že ceny nehnuteľností ulietajú ekonomickým fundamentom a určitá korekcia by bola žiaduca. Iní pozorovatelia trhu však rovnako presvedčivo môžu argumentovať tým, že minimálne v krátkodobom horizonte pomer dopytu a ponuky ostane naklonený v prospech ďalšieho rastu cien. Ponuku nového bývania budú aj naďalej brzdiť pandémiou utlmené stavebné procesy a povolenia. A ponuka existujúcich nehnuteľností sa nerozbehne skôr, ako sa úplne stiahne ochranný dáždnik úverových prázdnin a dotácií pracovných miest.


Dopytu budú naďalej nahrávať nízke úrokové sadzby. Tie nielen robia mesačné splátky hypoték dostupnými, ale zároveň znižujú výnosnosť iných bezpečných investícií, čo zvyšuje atraktívnosť kúpy nehnuteľností. Bývanie ešte stále nemá vyriešené veľká časť obyvateľov, nielen mileniálov, ale aj generácie Husákových detí. Podľa Eurostatu sa v domácnostiach tlačíme takmer najviac spomedzi krajín EÚ. A pandémia prinútila prehodnotiť svoje existujúce bývanie aj mnohé, pod vlastnou strechou alebo plafónom už etablované domácnosti; či už kvôli potrebe trvalej práce z domu alebo nádychu čerstvého vzduchu počas vynúteného lockdownu.


Dvojciferný rast cien nehnuteľností z minulého roku sa zrejme neudrží. Kúpna sila hypotékou financovaných kupcov sa už nebude zvyšovať ďalším poklesom úrokových sadzieb ako v minulosti. Skôr naopak. Otočil sa aj pomer nájomného k cene vlastného bývania. Pandémia ochromila dopyt po nájomnom bývaní, čo výrazne znížilo jeho cenu. Bývanie v prenájme za trhové ceny v porovnaní s nákladmi vlastného bývania sa tak stalo atraktívnym ako roky nie. Zároveň renta z prenájmu investičného bytu sa výrazne znížila a zrejme prinúti prehodnotiť doterajší investičný model nejedného rentiera. Iste, po skončení pandémie sa dopyt po nájmoch znovu rozbehne a skoriguje ceny prenájmov. Je však pravdepodobné, že časť bytov sa medzičasom presunie z ponuky na prenájom do ponuky na predaj a prispeje k zmiereniu tlaku na rast ich kúpnych cien.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 08:50