StoryEditor

Školné ako karikatúra reformy vzdelávania

07.01.2009, 23:00

Nič nie je zadarmo, a čo aj je zadarmo, neskôr sa ukáže ako veľmi drahá vec. Ale aj tá najdrahšia vec sa môže stať zbytočnosťou. Obe vety platia o vysokoškolskom štúdiu na Slovensku - aj to najdrahšie štúdium nedáva do ruky diplom, ktorý vám otvorí dvere do sveta - slovenské vysoké školy sú až v druhej svetovej 500, takže diplomy z nich (až na technikov a medikov) sú tak akurát dobré, aby ste ich ukázali príbuzným na promócii a potom použili ako " papier" pri hľadaní práce. Na Slovensku. Bez postgraduálov, doktorandských štúdií a odborných stáží na kvalitných zahraničných školách neznamenajú však nič, zostávajú iba tým " papierom" . Podobne je to aj s výsledkom " bezplatného" štúdia.

U nás platí záhadná korelácia - množstvo (dovolím si tvrdiť, že je to významná skupina) dobrých až výborných učiteľov na štátnych školách so zahanbujúcou úrovňou absolventov. Chyba, ktorú sa pokúšame dať do rovnováhy aj tak, že zavádzame školné. Súkromné školy to majú jasne vyriešené - chceš študovať, zaplať. Štátne pretreli " školné" kamuflážou " dar" a myslia si, že je to O. K.

Schovávanie školného do darov je hanebné. Lebo to nie je školné v pravom zmysle slova, ale je to úplatok za to, že môžem študovať, je to falošná náhrada poctivého kapitalizmu. Je to to isté, ako kedysi protekcia. Známosti nahradil priamy legalizovaný úplatok. Len ma zaráža, prečo sa tak všetci hrnú za slovenskými diplomami, keď sú to v rámci EÚ iba bezcenné papiere. Lebo keď platiť, tak za kvalitu. Lenže my sme už raz takí - chceme mať tovar s logom svetových výrobcov, ale za lacný peniaz. Tak chodíme kupovať na trhy k Číňanom falzifikáty a " šmejdy" . Prečo by sme si potom nekúpili na Slovensku aj " čínsky diplom" , však? A tak pokus o nápravu kvality školstva sa znova stal karikatúrou. Tak, ako je to u nás zvykom.

Peter Turčík

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 18:15