StoryEditor

Žralok plomby nepotrebuje

21.12.2008, 23:00

Predátor finančného trhu na Slovensku - skupina J&T - sa bezbolestne (zatiaľ) zbavuje svojho útleho nevydareného dieťaťa - Európskej zdravotnej poisťovne (EZP). Skoro polovica poistného kmeňa, teda tých 47-tisíc poistencov, ktorí sa v zákonnej lehote nestihli preregistrovať, už padlo do náručia štátnej Spoločnej zdravotnej poisťovne, aj keď svoje brány otvárali aj neštátne poisťovne, Dôvera a Union. Samozrejme, obe ich na jar chceli zadarmo a bez dlhov, lebo kto by mal záujem o taký kšeft, keď EZP zanecháva za sebou stámiliónové dlhy, aby ešte aj za poistný kmeň zaplatili milióny (podľa šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Richarda Demoviča ide o "stámilióny"). A navyše práve v čase, keď poisťovne iba čakali na jesenné bežné transfery poistencov v rámci legálnej preregistrácie.
A slová ministra zdravotníctva Richarda Rašiho, že poistenci nesmú byť predmetom obchodovania, lebo "nie sme otrokárska spoločnosť", znejú dobre iba pre uši marxizmom-leninizmom prešpikovaných občanov Slovenska a sú aj ďalším ideologickým podprahovým útokom na "hnusných kapitalistov".
O dlhoch otca - zakladateľa sa však stále taktne mlčí. Stále nevieme konkrétnu sumu. Pritom je už dosť dlho v likvidácii. Dôchodkové správcovské spoločnosti sú šikanované za fakticky virtuálne straty, ale zakladatelia zbankrotovanej Európskej zdravotnej nemajú žiadne problémy. Prečo? Lebo sú slušne vychovaní, vedia, čo sa patrí. Vedia, že dobré móresy sa oplatí dodržiavať. Ktože by vyťahoval trstenicu na vzdelaných mladých, v obchode úspešných mužov, ktorí vedia, ako si uctiť pocestného, znaveného putovaním po monackom nábreží... Aj keď z času na čas urobia neplechu. Ale predsa platí - mladosť, pochabosť!
Že to nevyšlo s EZP? No a čo. Veď sa ukázalo, že sú to naozaj slušní chlapci, lebo radšej zrušili poisťovňu, a teda nemajú dôvod ísť do arbitráže so štátom o náhradu škody za zmarený zisk, ako to urobili ostatní "nenažranci"! Pritom priebeh kauzy "bankrot EZP" je čudný aj v inom, lebo akcionár sa k tomu kroku rozhodol napriek tomu, že poisťovňa získala asi 56-tisíc nových klientov. Lenže pri vedomí stámiliónových dlhov mal akcionár EZP radšej čestne zastaviť prijímanie poistencov, a nie ich hnať do istého močariska poistnej neistoty.
Zvláštne milosrdenstvo štátu je teda kauza EZP. Ale asi preto, lebo z nedávno ešte nechutného finančného žraloka sa už stal pokojný tvor. A keď takéhoto už domestikovaného miláčika rozbolí zub, treba mu ho zaplombovať, čert to ber, nech to stojí "majland". Navyše ho treba naozaj odmeniť, keď nám pomohol vyštvať zo štátneho revíru iného nenásytného predátora. Len štátny dentista akosi zabúda, že žralokom dorastajú nové zuby počas celého života, preto im ich netreba plombovať.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 06:40