StoryEditor

Koniec lotérie alebo komédie?

30.11.2008, 23:00

Kauza Tipos  ide do svojej záverečnej fázy. Obávam sa, že  pre štát nedopadla veľmi dobre. Urobím malú rekapituláciu. Dňa 7. augusta 2008 vyhlásil Najvyšší súd rozsudok, v ktorom okrem približne dvojmiliardového  plnenia zaviazal spoločnosť Tipos zdržať sa akéhokoľvek i čiastkového využívania znalostí alebo skúseností tvoriacich predmet know-how žalobcu. Táto časť rozhodnutia Najvyššieho súdu ostala v tieni finančného plnenia, hoci je svojimi dôsledkami oveľa závažnejšia. Inak povedané, nadobudnutím právoplatnosti  a vykonateľnosti  rozhodnutia súdu, spoločnosť Tipos nesmela už nikdy prevádzkovať  tento druh číselných lotérií.  Pre ministerstvo financií ako zriaďovateľa Tiposu to malo znamenať stav pohotovosti na hľadanie rýchleho a hlavne efektívneho riešenia. Času nebolo veľa. Súd má podľa zákona na vypracovanie  a odoslanie rozsudku 30 dní. Ak k tomu pripočítam čas doručovania nadobudnutia právoplatnosti, zostávalo  niekoľko týždňov reálneho času.
Čo malo v tomto čase podniknúť ministerstvo financií? V prvom rade malo začať pripravovať podnet na Generálnu prokuratúru na mimoriadne dovolanie voči tomuto rozsudku. Rozhodnutie Najvyššieho súdu v plnom rozsahu potvrdzovalo rozhodnutie krajského súdu. Teda už dňom vyhlásenia rozsudku bolo jasné, že Najvyšší súd sa stotožnil s argumentmi prvostupňového súdu a nebolo treba strácať čas a čakať na doručenie rozhodnutia. Nanajvýš po jeho doručení bolo treba aktualizovať podnet. Čas tu hral dôležitú rolu. Čím neskôr by sa podal podnet, tým väčšia šanca by existovala, že sa na určité obdobie preruší činnosť Tiposu. Pokiaľ by sa  totiž generálny prokurátor zoznámil s rozhodnutím Najvyššieho súdu SR a stotožnil by sa s tým, že došlo k porušeniu zákona a podal žalobu, uplynul by určitý čas. Navyše mimoriadny dovolací senát mohol, ale nemusel odložiť vykonateľnosť rozhodnutia odvolacieho súdu. To boli úskalia bývalej právnej úpravy. Nie neprekonateľné, ak by aj Tipos, aj štátne orgány konali maximálne rýchlo.
Ďalším riešením bolo prijatie novely občianskeho súdneho poriadku, identickej, aká bola prijatá pred niekoľkými dňami. Nie som zástancom účelových zmien zákona a ani využívania zákonodarnej moci na zakrývanie zlyhania moci výkonnej. Ak by táto novela bola prijatá včas, vyriešila by dlho pretrvávajúci problém, ktorý sa nedotýkal len tohto sporu. Zákonodarca touto novelou nevstupoval do zmluvného záväzku alebo do rozhodnutia súdu, čo by bolo protiústavné. Upravil len spôsob pozastavenia vykonateľnosti rozhodnutia, aby rozhodnutie dovolacieho súdu sa nestalo len akademickou polemikou. Ak by už raz odišli peniaze do zahraničia s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou, Tipos by tieto peniaze viac neuvidel. A to aj vtedy, keby bol v   prípade mimoriadneho dovolania úspešný. 
Aké riešenie ponúklo Ministerstvo financií SR a Tipos? Na poslednú chvíľu uzatvorili dohodu o urovnaní, ktorú navyše nechcú zverejniť. Zo skúpo poskytnutých informácií vieme, že Tipos môže prevádzkovať číselnú lotériu. Daň za takúto "ústretovosť" žalobcu je dobre zaplatená. Tipos nedisponuje takým majetkom, aby mohol byť záväzok splatený v plnej výške. Štát hoci zo zákona nemusí, požičiava.  Ak by tak neurobil, žalobca by získal hodnotu majetku spoločnosti Tipos, v prípade úspešného mimoriadneho dovolania dokonca nič.
Aj keď nepoznám presné znenie dohody o urovnaní, zmyslom urovnania vo všeobecnosti je vytvoriť nový záväzok, ktorý nahradí starý sporný záväzok priznaný v rozhodnutí súdu. Dôsledok urovnania je taký, že mimoriadne dovolanie, kvôli ktorému sa narýchlo menil  zákon, bude mať pre štát a Tipos len morálne zadosťučinenie. Rozhodnutie mimoriadneho dovolacieho senátu sa môže týkať len starého záväzku. Dokonalá komédia, ak v čase prijímania novely zákona už prvé stámilióny odchádzali na Cyprus. Obávam sa, že nenávratne.

Jozef Vozár, Ústav štátu a práva SAV

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 09:28