StoryEditor

Ceny: Zmena pravidiel počas hry

27.05.2010, 00:00

Podľa rôznych hodnotení podnikateľského prostredia sa situácia na Slovensku zhoršuje. Uvediem jeden z príkladov, prečo je to tak.
Pred nedávnom bol zverejnený návrh výnosu regulačného úradu o regulácii cien v elektroenergetike, ktorý doslova šokoval odborníkov. Necitlivým spôsobom zasiahol do nastavenia podnikateľského prostredia v tomto odvetví a zásadným spôsobom ho deformuje.

Návrh mení pravidlá cenotvorby v priebehu roka, čo má mimoriadne negatívny vplyv na pripravované investičné projekty, ktorých ekonomické východiská boli projektované na základe aktuálne platnej právnej úpravy. Cena ekologicky vyrobenej, zelenej energie, za ktorú sa elektrina odkupuje do siete, sa má podľa návrhu rapídne znížiť. Takýto krok od základov mení ekonomiku investičných plánov, priamo ohrozuje realizovateľnosť týchto projektov, vytváranie nových pracovných miest a poškodzuje dôveryhodnosť Slovenska.

Návrh na zmenu cien elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov energie počas roka 2010 a uvažované dramatické zníženie od roka 2011 je nielen deformáciou podnikateľského prostredia, ale aj škodlivým zásahom do energetickej koncepcie Slovenska a EÚ, environmentálnych politík a súvisiacich záväzkov v tejto oblasti a v neposlednom rade aj zásadným rozporom s príslušnými ustanoveniami zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie.

Podnikatelia, investori mesiace pripravujú projekty, rokujú s bankami o možnostiach získania zdrojov na realizáciu investícií a investujú nemalé vlastné zdroje do vybudovania moderných zariadení na výrobu ekologickej energie z obnoviteľných zdrojov. A zo dňa na deň sa majú pravidlá zmeniť. Rozbehnuté projekty a preinvestované prostriedky môžu skončiť v nenávratne. Ako chceme potom podporovať nové pracovné miesta a rast zamestnanosti, keď podnikateľom a zamestnávateľom, ktorí jediní to môžu reálne zabezpečiť, nevytvárame podmienky, ale, naopak, meníme pravidlá počas hry a hádžeme im takto polená pod nohy. Kto bude na Slovensku podnikať, keď legislatíva sa mení častejšie ako ročné obdobia, ktoré aspoň vieme predvídať, ako nasledujú za sebou.

Proti tomuto návrhu sme, samozrejme, uplatnili zásadné pripomienky. Dúfame, že budú vypočuté a záležitosť sa bude môcť vyhodnotiť ako neplatný pokus o destabilizáciu.
Oto Nevický, generálny sekretár Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 07:37