StoryEditor

Výnos z mojich diaľnic

04.11.2010, 23:00

Vyzerá to tak, že druhý pilier sa po niekoľkých rokoch stane pre pol druha milióna sporiteľov zaujímavou záležitosťou. Aj keď zatiaľ z Mihálovej kuchyne toho veľa nepreniklo, zdá sa, že sa zrušia sporné garancie, ktoré nútili správcovské spoločnosti vykryť straty z obchodovania. Zámer to bol dobrý. Problém však nastal v tom, že správcovia sa začali starať najmä o svoje zdravé hospodárenie, v obchodovaní sa správajú veľmi opatrne a výnosy sporiteľov už nie sú ich prioritou.

Ďalšou pozitívnou zmenou je, že si sporitelia budú môcť lepšie vybrať, ako budú ich peniaze zarábať. Nebudú si totiž musieť zvoliť jeden spôsob zhodnocovania, ale budú môcť svoje peniaze rozdeliť do rastových, vyvážených či konzervatívnych fondov podľa vlastného uváženia.
Rozhodnutie, kam investovať, však stále zostáva na samotných správcovských spoločnostiach. A práve na tomto mieste mám pre politikov jeden návrh. Vo vládnom programe sa koalícia spomína, že umožní použiť dôchodkové peniaze na výstavbu diaľnic. Nebránia sa tomu ani DSS-ky. V tomto výnimočnom prípade by mohli nájsť zhodu všetky politické strany, a hlavne by sa tomu iste potešili ľudia.

Sporitelia by totiž takouto investíciou zarobili hneď dvakrát. Prvýkrát z pomerne istého výnosu, ktorý financovanie diaľnic prináša. A druhýkrát zo samotných, o niečo skôr postavených tepien medzi oboma koncami našej krajiny. Bratislavčania už nebudú mať pocit, že "ťahajú" chudobný východ, ľudia z Humenného si ľahšie nájdu prácu, a obyvateľov Turian a iných prejazdných obcí už nebudú iritovať tisícky kamiónov pred ich domami.

Takže, kompetentní, prosím, začnite čím skôr. Už sa teším na výnosy z "mojich" diaľnic.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:48