StoryEditor

Ostro sledovaný duel

07.02.2010, 23:00

Na včerajšej premiére diskusie premiéra Fica s opozičným politikom bolo zaujímavých niekoľko skutočností.

I. O financovaní SDKÚ-DS diskutoval predseda Smeru Robert Fico s predsedom KDH Jánom Figeľom - čo je chybou tzv. verejnoprávnej STV, lebo hostí a témy diskusií (snáď) určuje ona. Ia. Figeľ to síce mohol zdôrazniť, ale že nezabojoval za SDKÚ-DS, je zrejme dedičstvom uplynulých rokov. A možno aj investíciou.

II. Smer nevylučuje z povolebných rokovaní žiadnu parlamentnú stranu, čo je ťahanie voličov za nos podobné tomu Mečiarovmu z roku 1992 o piatich variantoch usporiadania ČSFR - takto si Fico nezužuje voličský potenciál a po voľbách sa rozhodne tak, ako chce už dnes. IIa. Figeľ sa momentálne vyhýba povolebnej koalícii so Smerom, ale po voľbách bude toto odhodlanie kádehákov klesať - lebo osem rokov v opozícii je pre stranícke štruktúry zničujúce.

III. Fico si vybral zdanlivo mäkkého Figeľa aj preto, lebo súboja s Miklošom či Dzurindom sa obáva, pretože by diváci STV počuli, že problémy s financovaním má nielen Dzurindova strana, ale aj on sám - a reakcia politika SDKÚ na Ficove svojvoľné interpretácie reality by bola rádovo agresívnejšia a presvedčivejšia ako tá Figeľova. IIIa. Napriek napísanému Ján Figeľ pozitívne prekvapil, keď netypicky otvorene označil niektoré Ficove slová za lož a viac-menej vyargumentovane trval na prešľapoch Ficovej vlády.

IV. Snaha o transparentné financovanie politických strán je pre premiéra Fica natoľko dôležitá, že sa chystá vycestovať do Švajčiarska, aby - toto odcitujem, lebo inak mi neuveríte: "Chcem navštíviť Švajčiarsko, chcem, aby sme jednoznačne našli nový spôsob právnej úpravy výmeny informácií v tejto oblasti, pretože potom nás naďalej budú strašiť konkrétne účty, napríklad v súvislosti s tunelovaním tunela Branisko, kde sa peniaze fakturovali fiktívne a posielali sa na účty štyroch ľudí, ktorí sú z SDKÚ." IVa. Keď už bude vo Švajčiarsku, možno by mohol požiadať o nejaké informácie o firme Interblue Europe, a zistiť, či je táto firma právoplatným nástupcom firmy Interblue Group, ktorá nevýhodnou zmluvou s ministerstvom životného prostredia pripravila slovenských občanov o dve miliardy korún, ako už skonštatovali aj vyšetrovacie orgány. A v prípade, že tým nástupcom je, nás môže pripraviť o ďalšie miliardy. IVb. Ak poľavil otras mozgu Jany Lütken, mohol by sa vari aj dozvedieť, kto je skutočným majiteľom firmy Interblue Group, a kto si tie spomínané miliardy delil na Slovensku, keď už mu to vyše roka nevedia zistiť SIS ani polícia. IVc. Lebo že to Roberta Fica nezaujíma, tomu neuveria ani najvernejší voliči Smeru. IVd. A že ho nezaujíma, kto všetko by sa to mohol dozvedieť, je neuveriteľné ešte viac.

V. Hoci by možno stačilo, keby niekto zatlačil na exministra Chrbeta.

Róbert Kotian

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 15:27