StoryEditor

Nevynechávajme tripartitu z rokovaní

13.07.2010, 00:00

Súčasťou kvalitného podnikateľského prostredia je nesporne aj funkčný a transparentný legislatívny proces. Privítali by sme vytvorenie takého modelu tvorby legislatívy, ktorý by eliminoval predkladanie návrhov právnych predpisov bez prerokovania v odborných komisiách, poradných orgánoch a pripomienkovania odbornou i laickou verejnosťou. Dobré nie sú skúsenosti s kvalitou právnych predpisov ušitých horúcou ihlou. Aj stanovisko tripartity, ako poradného orgánu vlády, by malo byť povinnou prílohou všetkých materiálov s hospodárskou a sociálnou problematikou, rokovaných vo vláde a v Národnej rade.

Nová vláda sa okrem množstva iných problémov bude na začiatku svojho pôsobenia zaoberať aj otázkou nastavenia parametrov fungovania sociálneho dialógu počas svojho funkčného obdobia.

V predchádzajúcom období bola tejto otázke venovaná pomerne široká pozornosť. Na začiatku funkčného obdobia Ficovej vlády bol prijatý zákon o tripartite, ktorý vymedzil pôsobnosť tripartitnému orgánu, Hospodárskej a sociálnej rade, ktorá sa stala platformou pre rokovania reprezentantov vlády, zamestnancov a zamestnávateľov o kľúčových aspektoch vplývajúcich na podnikateľské prostredie, zamestnanosť a sociálne systémy spoločnosti. Dnes končiaca vláda vytvorila podmienky na fungovanie tripartity v zákonnom rámci umožňujúcom výmenu názorov na zodpovedajúcej úrovni, naštartovala a štandardizovala tento proces. Máme teda k dispozícii zákonné zakotvenie inštitútov a procesov rokovania a dohadovania sociálnych partnerov, ktoré sú uvedené do života.

Prax však priniesla aj to, že síce mnohé vážne veci ako Zákonník práce, daňové a sociálne zákony, pravidelné ekonomické, sociálne a štatistické materiály a protikrízové balíčky sa na pôde tripartity prerokovali, no vyskytli sa aj prípady, že niektoré zákony s vážnym dosahom na hospodárstvo, ako je zákon o strategických podnikoch, neboli podrobené pripomienkovaniu a obišli tripartitu.

Sme presvedčení, že nová vláda sa podobným situáciám vyhne, dokáže vyvážene a nestranne vyhodnocovať často logicky odlišné postoje zamestnávateľov a zamestnancov a rozvinie kvalitu sociálneho dialógu z obsahovej stránky. Ponúka sa využitie možností sociálneho dialógu a pravidelnej komunikácie so sociálnymi partnermi na skvalitnenie právnych predpisov predkladaných do vlády a parlamentu.

Tomáš Malatinský, prezident AZZZ SR

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 02:39