StoryEditor

Druhý pilier, pochodóóóm vzad! 

09.02.2011, 23:00

Chvalabohu, minulý rok je za nami. To bolo kriku, hlasných sľubov, radosti, rozčarovania aj sĺz sklamania. Obviňovali sme sa, prehadzovali si zodpovednosť, víťazili sme, krivdili si. Všetko je to preč. Zostali spomienky a očakávania. Drahí kolegovia z koalície, teraz už naozaj idete na svoj, len na svoj vlastný účet. Ohlásili ste legislatívnu smršť, na Slovensku nemá zostať kameň na kameni. Je to váš rok, tak do toho! Budeme sa pozorne prizerať, ale nebudeme mlčať.

Zmeny druhého piliera
Jednou z najočakávanejších zmien, ktoré sa dotknú asi poldruha milióna ľudí, budú avizované úpravy druhého kapitalizačného piliera. O ich konkrétnej podobe sa zatiaľ veľa nevie. Vládny program hovorí o odstránení deformácií, ktoré mala do sporenia na dôchodok vniesť vláda Roberta Fica. Minister práce Jozef Mihál naznačuje, že najväčšou prekážkou medzi sporiteľmi a vysokými výnosmi dôchodkových fondov sú garancie, ktoré predchádzajúca vláda zaviedla do druhého piliera v čase globálnej finančnej krízy. O plánovaných zmenách sa viac dozvedáme z úst spokojne sa tváriacich predstaviteľov správcovských spoločnosti ako z oficiálnych zdrojov ministerstva. A to rozhodne nie je dobré znamenie.

Porazení sporitelia
S povinnosťou garantovať zhodnotenie v dôchodkových fondoch prišlo zníženie poplatkov, ktoré sporitelia platia správcom týchto fondov. Ak sa vláda pripravuje na očakávané zmeny v pravidlách sporenia na dôchodok, všetko nasvedčuje tomu, že víťazom týchto zmien nebudú sporitelia. Stratia garanciu toho, že dôchodkové správcovské spoločnosti ich úspory neznehodnotia - a ešte si za to budú musieť aj priplatiť vyššími poplatkami.

Riziková investícia
Možno sa vládnym úradníkom podarí presvedčiť verejnosť o tom, že platiť viac za vyššiu neistotu a možnosť strát pri sporení na dôchodok je pre sporiteľov vlastne výhodný obchod. Využiť neznalosť problematiky a kalkulovať imaginárne zisky, ktoré mohli sporiteľom priniesť riskantnejšie investície za posledný rok, dva, môže byť osvedčeným nástrojom. No sporenie na dôchodok je príliš dôležitá vec na to, aby o nej rozhodovala chamtivosť či viera v to, že finančné trhy sú miestom, kde sa inkasujú len zisky.
Aj keď väčšina sporiteľov sa na papieri "priatelí" s rizikom, ktoré investovanie ich peňazí prináša, tvorcovia zmien v pravidlách druhého piliera by mali lepšie poznať ľudí, skrytých za kopou čísel. To, že takmer dve tretiny sporiteľov sú v rastových fondoch, neznamená, že títo ľudia sú ochotní prizerať sa, ako hodnota ich úspor kolíše nahor a nadol s náladami akciových trhov. Nedávny prieskum ukázal, že až polovica z nich o riziku dokonca nechce ani počuť! Ignorovať toto poznanie a vnútiť takýmto sporiteľom vyššie riziká za vyššie poplatky nie je odborne podložená zmena, ale zvýšenie rizika ďalších zásahov do dôchodkového systému v budúcnosti.

Potreba dohody
Zmeny v dôchodkovom systéme sú typickým príkladom nevyhnutnosti konsenzu naprieč celým politickým spektrom. Platí to všade vo svete, malo by to platiť aj na Slovensku. V oblasti, akou je sporenie na dôchodok, to však nie je len o politikoch a ich predstavách. Aby mali zmeny trvácnosť, nesmú ignorovať tých, komu sú určené. Inak je len otázkou času, kedy sami ľudia začnú reklamovať nedostatky ružových predstáv. A konečný účet nebude lacný.

Peter Kažimír
podpredseda Smeru-SD

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 13:09