StoryEditor

Žeby bol regulátor zbytočný?

20.01.2011, 23:00

Slovenská dcéra českého energogiganta ČEZ prelomila pravdepodobne poslednú bariéru na našom energetickom trhu. Domácnosti dnes už plyn nemusia brať len od tzv. klasického dodávateľa, ale môžu využiť aj "podliezaciu" cenovú ponuku nového konkurenta.

Z tohto kroku by sme mali mať všetci (azda s výnimkou SPP) radosť. Prvá lastovička zvyčajne naznačuje, že sa môžeme tešiť na príchod celého kŕdľa, a tvrdšia konkurencia zákonite znamená nižšie ceny pre nás, spotrebiteľov.

Navyše, novovzniknutá konkurencia poukazuje to, že ceny, ktoré platíme za varenie či vykurovanie svojich príbytkov, sú už reálne. V posledných rokoch bola totiž bežná odpoveď alternatívnych dodávateľov energií na otázku, kedy sa okrem segmentu podnikateľov začnú biť aj o domácnosti, klasická: neoplatí sa nám to, pretože štátna regulácia deformuje trh.

Nakoniec sa otvorený trh a nižšie ceny plynu môžu stať aj predmetom politického boja. Nižšie ceny nám už totiž nebudú sľubovať premiéri a ministri, ale priamo predajcovia. A možno sa šéfovi rezortu hospodárstva Jurajovi Miškovovi kvôli včera zverejnenému kroku ČEZ-u predsa len podarí dostať nepohodlného predsedu regulačného úradu Jozefa Holjenčíka z jeho doteraz pevnej stoličky.

Ako nás učia všetky ekonomické poučky, konkurencia na trhu je najlepšia záruka priaznivých cien, a môže sa tak ľahko stať, že ten štátny regulátor už nebude o pár rokov potrebný. Vláda by si pripísala ďalšie body v zoštíhľovaní štátnej správy. Aj keď treba priznať, že kým bude niečo takéto reálne možné, pretečie ešte veľa vody, a dnes je niečo takéto len v rovine naivných úvah.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 13:03