StoryEditor

Koho zachránia pokladnice

19.10.2010, 00:00

Je to smutné, keď v otázkach z ekonomiky prevládajú názory ovplyvnené subjektívnym nátlakom a politickým podtónom. "Radšej urobme niečo ako nič," ale určite sa politicky zviditeľnime v očiach voličov.

Registračné pokladnice máme povinne zavedené od roku 1995. Proti ich zavedeniu a vylepšovaniu nemám ako osoba a ani reprezentant Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR námietky. Registračné pokladnice poznáme desiatky rokov a slúžia na rýchlejšie a presnejšie obslúženie zákazníkov. Obchodníci, domáce a zahraničné siete, ich používajú v prvom rade ako vlastný efektívny systém kontroly toku tovaru a peňazí, a nielen preto, aby splnili literu zákona.

Nemám informáciu a rád by som sa ju dozvedel z daňového úradu, respektíve z ministerstva financií, či za posledných desať rokov bol väčší podnikateľský subjekt (myslím maloobchodnú sieť) potrestaný, či pokutovaný za daňový únik spôsobený manipuláciou pokladnice. Pokiaľ viem, ani novinári nemajú o tom relevantnú informáciu, inak by sme sa ju zrejme dozvedeli minimálne z novín.

Maloobchodné siete majú pritom až osemdesiatpercentný podiel na maloobchodnom obrate. Kde chcú bývalí pracovníci ministerstva financií získať 150 miliónov eur na zvýšenie daňových príjmov?

Z čoho to vypočítali, keď sa toto číslo nevyskytuje ani v "Analýze", ktorú spracoval najväčší výrobca pokladníc na Slovensku, spoločnosť Elcom Prešov, pre ministerstvo financií?

Ak by toto číslo bolo pravdivé už len z desatiny, ako makroekonóm by som bol už dávno trval na sprísnení režimu registračných pokladníc. To, že existujú drobné úniky pri živnostníkoch pri poskytovaní služieb, predaji na trhoviskách, respektíve v malých predajniach, je pravda. To však môžu odstrániť prísnejšie kontroly.

Kvôli nim majú všetci poctiví poskytovatelia služieb vyhodiť desiatky miliónov eur nielen za nové zariadenia, ale hlavne na servis, ktorý bude certifikovanou spoločnosťou povinne objednávaný už pri zaseknutí pásky v pokladnici. Čiže náklad na opravu a zásah sto až dvesto eur.
Uvažujem, ako môže existovať ministerstvo financií, daňový úrad a celá ekonomika v Česku, keď do dnešného dňa elektronické registračné pokladnice povinne zavedené nemajú. My požadujeme odklad o dva roky, aby sme nemuseli ešte funkčné pokladnice vyhadzovať na smetisko len preto, aby zarobili ich výrobcovia a dovozcovia (dohromady jedenásť subjektov). Ak sa to stane, zvýšené náklady vrátane servisu nezaplatí nik iný ako spotrebiteľ -- slovenský občan. Páni poslanci, držíme vám palce pri rozhodovaní.

Pavol Konštiak
prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 09:38