StoryEditor

Európa nie je imúnna voči korupcii

07.06.2011, 00:00

Štyria z piatich občanov Európskej únie si myslia, že korupcia je v ich krajine závažným problémom. Podľa údajov Transparency International jeden z dvadsiatich respondentov dal v minulom roku peňažný úplatok. Je zrejmé, že v boji proti korupcii v Európskej únii nás čaká ešte veľa práce.

K dispozícii je viacero medzinárodných mechanizmov, ktoré monitorujú spôsoby boja proti korupcii v jednotlivých krajinách. Neprinesú však skutočnú zmenu, ak bude chýbať politické odhodlanie a účinné nástroje na presadzovanie opatrení v tejto oblasti. Okrem toho, existujúce protikorupčné mechanizmy majú medzinárodný, a nie európsky charakter.

Európska komisia sa preto včera rozhodla vytvoriť osobitný monitorovací a hodnotiaci mechanizmus s názvom Protikorupčná správa EÚ. Jej cieľom je otvorene opísať stav boja proti korupcii v členských štátoch, so všetkými pozitívami a negatívami, neúspechmi a úspechmi. Správa sa bude uverejňovať každý druhý rok a prvá vyjde v roku 2013.
Správa by sa mala zameriavať na to, ako efektívne členské štáty uplatňujú protikorupčné štandardy v teréne, ako sa môžu jeden od druhého učiť a ako sa v praxi realizujú odporúčania rôznych medzinárodných orgánov. Je očividné, že sa nemôže podrobne venovať všetkým 27 krajinám. Zameria sa preto na niekoľko kľúčových tém, ako je korupcia vo verejnom obstarávaní alebo ochrana informátorov, a posvieti si najmä na nové trendy v oblasti korupcie. Bude tiež obsahovať odporúčania, ako môžu členské štáty dosiahnuť zlepšenie.

Dúfam, že výsledkom bude rozhodnejšia politická vôľa bojovať proti takémuto druhu trestnej činnosti, ktorý európskych daňovníkov každoročne stojí približne 120 miliárd eur, čo je jedno percento z HDP celej únie.

Keď Transparency International nedávno zverejnila rebríček krajín s najvyššou mierou korupcie na svete, iba necelej tretine z členských štátov EÚ sa podarilo získať päť bodov z desiatich. Ak by sa všetkých 27 členských štátov bralo ako jeden celok, únia by sa umiestnila niekde okolo 30. miesta. Tesne by tak predbehla Botswanu a Portoriko. Je pravdou, že niektoré členské štáty zaznamenali v boji proti korupcii väčšie úspechy ako ostatné. S istotou však môžeme povedať, že v Európe neexistuje krajina úplne imúnna proti korupcii a že boj proti tomuto druhu trestnej činnosti je naďalej závažným problémom.

Okrem morálnych hľadísk predstavuje korupcia obrovský problém organizovanej trestnej činnosti, keďže súvisí s pašovaním cigariet a nelegálnych drog, s prostitúciou, krádežami áut a vydieračstvom. Korupcia negatívne vplýva na investície a produktivitu kapitálu, čo v konečnom dôsledku ovplyvňuje hospodársky rast a verejný blahobyt. Podrýva tiež dôveru občanov v politické inštitúcie a oslabuje demokraciu.

Ak chceme, aby bol boj proti korupcii úspešný, musí sa stať súčasťou všetkých oblastí politiky. Očakávam, že v najbližších rokoch budeme svedkami zlepšení v oblasti justičnej a policajnej spolupráce, modernizácie predpisov týkajúcich sa konfiškácie nelegálne nadobudnutého majetku, prepracovanej legislatívy v oblasti verejného obstarávania, kvalitnejších štatistík týkajúcich sa trestnej činnosti, zvýšenej pozornosti venovanej otázkam korupcie v krajinách uchádzajúcich sa o členstvo v únii a v susedných krajinách, ako aj väčšej odhodlanosti krajín, ktoré ťažia zo spolupráce s EÚ a z jej rozvojovej pomoci.

Zároveň však musíme zabezpečiť, aby sa finančné prostriedky únie rozdeľovali správne. Teší ma preto, že Európska komisia čoskoro zverejní stratégiu účinnejšieho boja proti podvodom pri nakladaní s finančnými prostriedkami EÚ.

Ak Protikorupčná správa EÚ a záväzok komisie bojovať proti korupcii dokážu pomôcť tým, ktorí chcú hrať podľa pravidiel, ktorí chcú podporovať transparentnosť a myslia si, že zodpovednosť treba brať vážne, tak to môže znamenať začiatok tak veľmi potrebnej zmeny v Európe.
Cecilia Malmströmová,
komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 18:06