StoryEditor

Rýchlo a zbesilo

24.07.2012, 00:00

Španielsko krachuje tak rýchlo, že „prelomové“ európske záchranné opatrenia ešte ani nestihnú vojsť do platnosti a už treba vymýšľať nové. Celá situácia je o to zúfalejšia, že dnes už nejde len o prázdne plány politikov, ktorí strieľajú slepými nábojmi, ako to bolo minulú zimu a na jar tohto roku, ale na summitoch sa už rozdeľujú reálne miliardy eur.

Napriek zhruba 100 miliardám pre španielske banky tak úroky na španielskych desaťročných dlhopisoch včera prekročili 7,5-percentnú hranicu a nič nenasvedčuje tomu, že by sa situácia mala v najbližšom čase zlepšiť.

Z problémových krajín eurozóny skrátka chodí toľko zlých správ, že akýkoľvek pokus o upokojenie situácie ide okamžite do stratena. V posledných dňoch sú to informácie o krachujúcich regiónoch v Španielsku a Taliansku. Po Sicílii sa totiž roztrhlo vrece s regiónmi, ktoré tiež tvrdia, že budú potrebovať pomoc. V Španielsku by tak mohol počet skrachovaných regiónov už o pár týždňov prekročiť osem kúskov. Vyzerá to tak, že regionálni politici už pochopili smutný fakt – konkrétne, že treba požiadať o pomoc skôr ako sa minú peniaze alebo ochota ich vytvárať. Keby by bol problém iba v jednej z týchto krajín, trhy by možno nepanikárili až tak rýchlo. Ak však budú o pomoc žiadať Taliani naraz so Španielmi, nebude jedna summitová noc stačiť na to, aby europolitici vymysleli riešenie, ktoré aspoň na pár hodín upokojí trhy.

Vyzerá to tak, že veľké finále v boji proti dlhovej kríze uvidíme v priamom prenose už túto jeseň. Nič menšie ako konečné riešenie už zrejme trhy neuspokojí. Možností je viac. Buď sa bude deliť, alebo spájať únia. Prípadne sa do toho môže poriadne oprieť Európska centrálna banka cez svoje rotačky.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 20:52