StoryEditor

Zdravotníctvo nie je hra s verejnými zdrojmi

09.08.2012, 00:00

Jedna zdravotná poisťovňa je z môjho pohľadu jediným riešením efektívneho využívania verejných zdrojov – teda povinných zdravotných odvodov v našom zdravotnom systéme. Ak by sme totiž všetky zdravotné odvody mali k dispozícii, nemuseli by sme riešiť problémy s nedostatkom financií na platy zdravotníkov, nemuseli by rapídne stúpať doplatky za lieky a skracovali by sa čakacie listiny na operácie či vyšetrenia.
Stačí uviesť niekoľko faktov.

Po prvé – podľa údajov z ministerstva zdravotníctva v rokoch 2006 až 2011 vykázali súkromné zdravotné poisťovne zisk viac ako pol miliardy eur, konkrétne 558,6 milióna, a na ich prevádzku išlo takmer 350 miliónov eur (347,7 milióna). Tieto prostriedky teda nešli na zdravotnú starostlivosť pre našich občanov.
Po druhé – z dvadsiatich deviatich analyzovaných krajín v Európe, viac ako polovica (16), má iba jednu zdravotnú poisťovňu, a z trinástich krajín s pluralitným systémom je iba v šiestich krajinách možnosť výberu zdravotnej poisťovne poistencom.

Po tretie – iba tri krajiny – Slovensko, Švajčiarsko a Holandsko – umožňujú poisťovniam tvorbu zisku.
Podľa štúdie Medzinárodného menového fondu sa efektívnosť výdavkov na zdravotníctvo na Slovensku znížila po vzniku systému viacerých poisťovní. A podľa tej istej štúdie po umožnení tvorby zisku nastal pokles efektívnosti o ďalšie štyri percentuálne body.

Reforma môjho predchodcu Rudolfa Zajaca sa teda objektívne ukázala ako hra s verejnými zdrojmi v prospech súkromných poisťovní a na úkor liečby a zdravia našich pacientov.

Odpoveď na otázku, prečo potrebujeme iba jednu, štátnu zdravotnú poisťovňu, je teda jasná – aby slovenské zdravotníctvo slúžilo pacientom a nie súkromným spoločnostiam.

Richard Raši,
autor je bývalý minister zdravotníctva

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 06:16