StoryEditor

Transformácia nenastane

08.01.2013, 23:00

Ako už niekoľkokrát v histórii ľudstva, ani teraz nenastala apokalypsa a svet neskončil v predpokladaný deň. Je možné, že aj v budúcnosti sa opäť nájde ďalšie proroctvo o konci sveta. Osobne na nič podobné neverím, žiadny koniec sveta zo dňa na deň nenastane. Oveľa viac mi dáva zmysel sústrediť sa na súčasný život a jeho možné zlepšovanie.

Úvahy o transformácii ľudskej spoločnosti po 21. decembri boli krásne, avšak úplne nereálne. Žiadna transformácia myslenia a správania ľudí nenastane zo dňa na deň, alebo od nejakého dátumu. Tak, ako sa ľudstvo dostalo do súčasného stavu vývojom, tak sa môže posunúť ďalej opäť iba vývojom. Samozrejme, že intelektuálne a spirituálne citlivejší ľudia sú ďalej vo svojom očakávaní ako priemerný občan Slovenska. Ak by sme chceli dosiahnuť transformáciu celej spoločnosti na lepšiu, museli by sme docieliť transformáciu myslenia priemerného občana. Predtým by však muselo dôjsť k zmene prijímaných informácií, o ktoré priemerný človek javí záujem. Ak totiž chceme dosiahnuť zmenu vo výsledku ľudskej činnosti, musíme začať meniť prvý vstupný prvok, ktorým sú informácie – ich kvalita, forma, obsah. A teda prečo neverím na rýchlu transformáciu ľudí nielen na Slovensku? Práve z dôvodu charakteru informácií a ich zdrojov, ktoré formujú bežného človeka. Vnímané informácie menia myslenie, zmena myslenia môže viesť k zmene konania a zmena konania prinesie nové – očakávané výsledky. Ľudia sa však neradi vzdávajú svojich názorov, boja sa vystúpiť zo svojej zóny komfortu, zóny toho, na čo sú zvyknutí. Masa ľudí sa môže transformovať len cez osobné pričinenie, vlastnou vôľou sa naučiť niečo nové, pochopiť lepšie, ako veci fungujú. V súčasnom svete je myslenie formovateľné viac kvalitou kníh, ako kvalitou televízneho vysielania. Priemerný Európan však strávi pred televíziou štyri hodiny denne a prečíta len jednu odbornú knihu ročne. Aj tento jasný nepomer bráni možnej a takej potrebnej zmene myslenia priemerného človeka. Vždy v histórii jednotlivci hýbali masami, či v dobrom alebo v zlom. Čiže aj proces transformácie k lepšiemu sa musí začať zvrchu, od autorít, vodcov, lídrov. To však dnes v Slovenskej realite, žiaľ, nehrozí. Slovensko ani po 21. decembri 2012 nie je na transformáciu myslenia k lepšiemu pripravené. Verím, že keď raz bude žiak pripravený, učiteľ sa nájde.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 16:06