StoryEditor

Pár motivačných slov

21.10.2011, 00:00

Byť motivačným spíkrom je u nás zatiaľ málo frekventovaná profesia. Mentalita dlhodobo utláčaných a božím trestom zastrašovaných človiečikov asi na Slovensku neposkytla pôdu na rast v tejto oblasti. Slováci nepotrebovali motivačného spíkra, Slováci potrebovali Jánošíka. Niekoho, kto im nebude mudrovať o pozitívnom myslení, ale ochotnú dušu, ktorá by niekoho za nich ozbíjala, aby sa mali lepšie. Predsa len sa záujem o veľkých rečníkov – motivátorov u nás stále viac prehlbuje. Počas jednej výnimočnej konferencie sa v Bratislave stretlo hneď niekoľko zaujímavých rečníckych osobností.

Bolo fascinujúce počúvať Kasparova, ktorý vyzdvihuje intuíciu. Človek, ktorý porazil v šachu počítač, hovoril veľkým biznismenom, že intuícia je rovnako dôležitá ako náš rozum. Scott McKain, muž plný pozitívneho myslenia, zas stavia na kvalitu správania sa k ostatným, na to, či im vieme ponúknuť viac než ostatní, či ich máme radi. Joan Laporta vytiahol FC Barcelonu na výslnie vďaka húževnatosti a presvedčeniu, že sa to skrátka dá. Bez času na pochybovanie.

Prvým populárnym motivačným spíkrom bol podľa všetkého Ježiš. Kázal na hore a iných miestach, aby ľudia vedeli, čo s duchovnom, so srdcom, s vnútornou harmóniou a inými záležitosťami, ktorými sa na ceste za úspechom príliš nezaoberáme. Na to sme v konzumnej spoločnosti trochu zabudli. Idem za úspechom, ale väčšinou cestou ega. Lenže ego je nenásytné, nikdy nebude spokojné. Ak naháňame úspech cez ego, tak po zarobení istej sumy chceme viac, po dosiahnutí istej funkcie túžime po ďalšej, naším motorom je nespokojnosť, nie pozitívna vízia. Jediné, čo nás potom dobehne na smrteľnej posteli, sú dva nespokojné pocity: že sme ešte niečo nestihli a že to všetko, čo sme stihli, je nám teraz aj tak nanič.

Kde-tu cítim, že u podaktorých sa úspech spája s výrazmi ako drzosť, široké lakte a prípadne aj obľúbeným skokom cez mŕtvoly. Teším sa však z toho, že sem-tam k nám zavítajú veľké bytosti z iných krajín, kde sa pohľad na úspech meria aj inými kritériami. Kde úspech má dušu a vnútorné trvanie. Nemala som možnosť všetkých týchto pánov motivátorov vidieť, ale stačí si spomenúť aspoň občas na toho jedného bradatého v ležérnom oblečení z hory. Aj jeho myšlienky sú osožné na ceste za tým skutočným úspechom.
Autorka je televízna a rozhlasová moderátorka

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 03:23