StoryEditor

Nepriateľ Smeru

25.07.2012, 00:00

Ťaženie ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka na obchodné reťazce vyvolalo prekvapivý cirkus. Toľko kritiky nedostal na adresu obmedzenia, podľa neho neprimeraných, podmienok medzi dodávateľmi potravín a ich odberateľmi dokonca ani vtedy, keď s týmto nápadom prišiel prvý raz. Za prvej Ficovej vlády, ešte ako minister hospodárstva, presadil „bič na reťazce“ za omnoho miernejšieho odporu, ako sa chystá dnes. A je zrejmé, že sa mu to nakoniec podarí. Ide totiž o principiálny problém Smeru s veľkými, nenažranými, ziskuchtivými, utláčajúcimi... Do troch bodiek môžeme dosadiť takmer hocakú skupinu podnikateľov na Slovensku, ktorá vytvára nejaký zisk. Banky, energetické firmy či obchodné reťazce.

Príjemným spestrením tejto snahy je fakt, že najväčší odpor vyvolal u svojho kolegu, ministra hospodárstva Tomáša Malatinského. Jeho rezort zaslal vôbec najviac pripomienok k návrhu.

Menej príjemným faktom je to, že Malatinský, človek z prostredia biznisu, podľa všetkého neuspeje, hoci má pravdu. Ak si totiž Jahnátek myslí, že regulovaním odberateľských cien pomôže dodávateľom k lepším výsledkom a aj k väčšiemu objemu slovenských výrobkov na našich pultoch, je na omyle. Reťazcom nebude nič brániť v tom, aby sa do obchodného vzťahu, ktorý chce regulovať štát, radšej vôbec nepúšťali. A začali ešte viac využívať zahraničných dodávateľov.

No najnepríjemnejším v tomto príbehu je fakt, že Malatinský zrejme neuspeje v oveľa dôležitejšom súboji. O Zákonník práce. Smer chystá jeho čiastočný návrat do minulých čias, ktorý firmám i ministrovi hospodárstva silne prekáža. Pripomienkové konanie pri tomto zákone sa končí o dva dni. Vtedy sa uvidí, či si Malatinský stojí za slovom, stiahne sa, alebo niekto stiahne jeho.

Ľubomíra Chmelová, zástupkyňa šéfredaktora

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 21:21