StoryEditor

Trafení už gágajú

25.05.2011, 00:00

Do rodičovského príspevku sa má vrátiť zásluhovosť. Ide o rozhodnutie ani nie tak s ekonomickými, ako s politickými dôsledkami. Lebo veď sa bude deliť rovnaký koláč, len sa nepodelí rovnými dielmi. Z iniciatívy SDKÚ a SaS.

Rómovia už avizujú, že zmena je jednoznačne namierená proti nim. Pravica pritom iba prijala pravicové opatrenie. Nevídané, neslýchané, veľmi mätúce a netypické. Aspoň v našej malebnej krajinke.

Pripomeňme, že zásluhovosť do rodičovských príspevkov zaviedla vláda Smeru. Ten sa u nás považuje za oficiálnu ľavicu. Hoci politika Roberta Fica nikdy nebola červená. Bola národná a socialistická. A národný socializmus je tradične hnedý.

Potom prišli „sociálni netvori“ z pravice a postavili štátnu dávku pre rodičov na rovnostárskom princípe. Nedávno. Aj keď zrejme dosť dávno na to, aby dozrel čas na zmenu.

Plnú sumu, 190 eur, majú dostať len tí, ktorí za posledné štyri roky odpracovali aspoň 270 dní. Alebo vykonávali aspoň nejakú inú zmysluplnú a spoločensky prospešnú činnosť, napríklad sa vzdelávali. To neznie ako pritvrdé kritérium. Rozhodne tak nebude znieť nikomu, kto mal aspoň minimálnu snahu živiť sa sám a neparazitovať.

Z celkového počtu 150-tisíc rodičov, približne dvadsaťtisíc pripraví Dobrý Ujo Štát o 95 eur mesačne. Časť z nich budú tvoriť profesionálne matky z vyššej strednej triedy, ktorým to bude jedno. Tie týždenne minú viac za manikúru. A ešte ostane pár nevinných triesok, ktoré padnú za obeť príslovečnému rúbaniu lesa.

Drvivú väčšinu postihnutých budú však tvoriť ľudia, ktorí vynaložili nemálo energie a umu, aby sa robote vyhli. Tí prídu o svoje privilégium pohodlne prežívať aj bez práce. Tých to trafilo naplno a už začali gágať.

01 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svetová banka odporúča SR reformné kroky 02 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trh čaká ďalšie znižovanie sadzieb
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 12:23