StoryEditor

Generálny pardon

27.04.2012, 00:00

Slovensko nemá generálneho prokurátora už viac ako rok. Pre niekoho možno banálne konštatovanie, ktoré nie je hodné ani krátkej agentúrnej správy. V skutočnosti ide o kľúčový problém, ktorý má zásadný vplyv na charakter krajiny. Ukazujú to podivné udalosti uplynulých dní.

Posledným príkladom je stanovisko Generálnej prokuratúry, podľa ktorej by mal vyšetrovateľ zastaviť trestné stíhanie bývalého policajného viceprezidenta. Ako je známe, Stanislav Jankovič mal v roku 2010 vybaviť vrátenie vodičského preukazu podnikateľovi, ktorý na svojej luxusnej limuzíne prekročil povolenú rýchlosť o desiatky kilometrov za hodinu. Policajti ho síce namerali, potrestali, no na príkaz zhora sa zrazu všetko zmenilo. Jasný prípad. Zadokumentovaný výpismi telefonátov, odpočúvaniami, svedeckými výpoveďami. Výsledok? Vďaka podivnej analýze Generálnej prokuratúry dnes reálne hrozí, že bez primeraného trestu zostane nielen arogantný vodič, ale aj bývalý (a budúci?) vysoký funkcionár polície.

Nič neilustruje lepšie vplyv Generálnej prokuratúry v štáte, ako tento prípad. Polícia môže vyšetrovať čo len chce (Gorilu, nástenku, emisie...), dokonca so súhlasom dozorujúceho prokurátora, aj tak existuje miesto, kde sa dá vybaviť generálny pardon.

Preto neuškodí pripomenúť si, aký cirkus sprevádzal voľbu generálneho prokurátora.

Vďaka kauze Sasanka dnes vieme, že sa niekto pokúsil podplatiť poslancov vtedajšej pravicovej koalície, aby hlasovali za Dobroslava Trnku. Komu tak veľmi záležalo na tom, aby zostal vo funkcii. A prečo práve on? Dodnes nenašli odvahu priznať sa šiesti „statoční“, ktorí boli ochotní povaliť vládu Ivety Radičovej, len aby sa zachovala kontinuita na Generálnej prokuratúre.

Ku kauze Sasanka ešte jedna poznámka. Návšteva Richarda Sulíka vo vile na bratislavskej Kolibe vyvolala oprávnené pohoršenie, s akým človekom sa to stretával. Neskoršie priznanie pána domu, že za svojím jedálenským stolom hostil aj Dobroslava Trnku, médiá ani nezaujalo. Rozdielna reakcia je však pochopiteľná. Návštevy Richarda Sulíka boli pre verejnosť prekvapením...

Slovensko nemá generálneho prokurátora už viac ako rok aj preto, lebo prezident Ivan Gašparovič odmieta vymenovať riadne zvoleného kandidáta do tejto funkcie. Škoda. Alebo Seat? Skrátka, niektoré kreslá majú väčšiu prioritu.

Autor je podpredseda KDH

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 11:39