StoryEditor

Európa má dosť zdrojov

27.02.2012, 23:00

Dôležitý text publikoval pred kľúčovým summitom G20 Mohamed El-Erian. Tvrdí v ňom, že počas krízy eurozóny pozmenil Medzinárodný menový fond pod nátlakom európskych štátov výrazne svoje pravidlá, udelil veľa výnimiek, zvýšil rizikovosť svojich pôžičiek aj objem peňazí poskytnutých jednotlivým štátom. Tak napríklad juhoamerické štáty sa asi čudujú, za akých podmienok a koľko peňazí dnes MMF európskym štátom požičiava v porovnaní s tým, aké drastické opatrenia museli v 80. a 90. rokoch podstúpiť a ako veľké pôžičky za to vtedy dostali. El-Erian je zástancom toho, aby MMF Európe už viac nepožičiaval.

Problémom eurozóny nie je nedostatok finančných zdrojov. Eurozóna ako celok je v súčte veriteľ, nie dlžník, a krajiny v jadre Európy si môžu požičiavať veľmi lacno. Európa nemá problém s financovaním, ale s názorovou roztrieštenosťou na to, ako ďalej postupovať v situácii, keď jednotlivé krajiny majú rôzne ekonomické, finančné a sociálne podmienky.

To predsa nie je úloha pre MMF, aby za Európu rozhodoval, či má smerovať k fiškálnej únii alebo federalizmu, alebo sa rozpadnúť. Ďalšie peniaze od MMF budú iba vytvárať ilúziu udržania neudržateľného.

Komentátor agentúry Reuters James Saft píše, že po dohode o tzv. swapu, keď súkromní investori prídu o 75 percent hodnoty svojej pohľadávky voči Grécku, sa všetci súkromní investori de facto stali tzv. juniornými. Prečo by mal akýkoľvek súkromník nabudúce investovať do štátnych dlhopisov bez toho, aby mal nejaké oficiálne či štátne ručenie?

Eurozóna teraz uznala, že financovať rozpočet slabších štátov sa bude dať len s oficiálnym istením. Európska centrálna banka a jednotlivé národné centrálne banky neutrpia žiadne straty zo svojich investícií do štátnych dlhopisov a zo všetkého vykorčuľujú. Nielen že politici prekreslil pravidlá a veľkosť i postavenie bránok, oni počas hry tiež vymenili loptu, s ktorou sa hrá. Do štátnych dlhopisov budú naďalej investovať iba banky, ktoré majú privilegovaný prístup k likvidite ECB. Trhové distorzie zo strany inštitúcií sa stali z obyčajnej distorzie pravidlom či základnou črtou trhu s dlhopismi.
Jan Macháček, komentátor časopisu Respekt

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 05:02