StoryEditor

V Česku obiehajú údaje, u nás živnostníci

06.01.2013, 23:00

V súčasnosti nie je založenie živnosti ničím zložitým. Stačí na to obvykle jedna návšteva živnostenského úradu. No pozor, nie na Slovensku, ale u susedov v Česku.
Na začiatku bola európska smernica o službách, ktorá s cieľom poskytnúť všetky informácie potrebné na podnikanie na vnútornom trhu Európskej únie podmienila zriadiť  jednotné  kontaktné  miesta ako východiskové informačné body  pre  začínajúcich  podnikateľov na trhu  členskej krajiny  Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru. Kým ostatné krajiny sa rozhodli vybudovať nové komunikačné centrá, Slovensko a Česko (pre poriadok dodajme aj Nórsko) sa  rozhodli pretransformovať na túto úlohu už jestvujúce živnostenské úrady, ktoré   mali  skúsenosti s komunikáciou potenciálnych uchádzačov o podnikanie. 

A tu sa podobnosť aj končí. Slovensko skutočne prebudovalo živnostenské úrady na jednotné kontaktné miesta, ale rozsahom služieb, ktoré poskytujú, trčí na chvoste únie. Na úradoch síce vybavíte škálu úkonov súvisiacich so začatím, prerušením či ukončením podnikania, výpis z registra trestov, prihlásenie do registrácie na daň z príjmov či do zdravotnej poisťovne, ale  zvyšok si musíte vybaviť osobne, a to návštevou Sociálnej poisťovne či finančného úradu.

Český variant realizácie európskej smernice v prvej  fáze vybudoval pätnásť jednotných kontaktných miest na jestvujúcich živnostenských úradoch, avšak postupne vytvoril aj centrálne registračné miesta (CRM). Tu  klient môže nielen ohlásiť živnosť, ale aj podať  oznámenie voči ďalším správnym úradom – finančnému úradu, správe sociálneho zabezpečenia, zdravotnej poisťovni a úradu práce prostredníctvom jednotného registračného formulára.

Tým sa odstránilo opakované vypĺňanie totožných, najmä identifikačných údajov na registračných či prihlasovacích formulároch určených pre spomenuté orgány. V praxi  to znamená, že záujemca o podnikanie v Česku  vyplní jeden jediný formulár, ktorý centrálne registračné miesto odošle na príslušné orgány.

Obzvlášť efektívne je spracovaná časť týkajúca sa finančného úradu, kde sú uvedené všetky typy daní, o ktorých začínajúci podnikateľ niekedy ani netuší, že sa ho budú týkať. Jednoduchým zaškrtnutím políčka sa tak klient môže registrovať na daň z príjmov, pridanej hodnoty, nehnuteľnosti, na cestnú  daň, daň z príjmov zo závislej činnosti a funkčných požitkov, zaisťujúcu daň, daň vyberanú zvláštnou sadzbou, ako aj registrovať pokladnicu či oznámiť zástupcu povereného konať v daňových záležitostiach za daňový subjekt.

Rovnako nie je nutné navštíviť správu sociálneho zabezpečenia ani úrad práce. Výsledkom úsilia našich susedov je  dosiahnutie stavu, keď obiehajú údaje, a nie klienti. Česká revolúcia v odbúraní administratívy však pokračuje ďalej. Úprava živnostenského zákona zaviedla od minulého roku novinku, o akej slovenskí podnikatelia ani nesnívajú –  odbúranie povinnosti hlásiť prerušenie živnosti živnostenským úradom. V prípade, že by sa podnikatelia  predsa len dobrovoľne rozhodli ohlásiť túto skutočnosť, opäť existuje jednotný formulár, ktorý informuje príslušné inštitúcie, ktorých sa uvedená informácia týka.

Ak vytvorenie siete jednotných kontaktných miest malo ambíciu motivovať  zahraničných záujemcov založiť si podnik u nás,  tak realizáciou českého  projektu CRM  Slovensko stráca  šancu. Neustále sa inovujúce české  služby poskytované podnikateľom sa jednoznačne derú medzi najkvalitnejšie európske príklady.

Spolu s úspešným projektom  Czech Point  na komunikáciu  so  štátom prostredníctvom jedného univerzálneho miesta, kde je možné získať a overiť  údaje  z verejných i neverejných informačných systémov, úradne  overiť  dokumenty a listiny, previesť písomné dokumenty do elektronickej  podoby a naopak, získať informácie o priebehu správnych konaní vo vzťahu k občanovi,  prudko znižujú  šancu Slovensku stať sa destináciou na podnikanie.

Iveta Fodranová, Obchodná fakulta, Ekonomická univerzita

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 09:02