StoryEditor

Banková únia nie je témou dňa

03.10.2012, 00:00

Všimli ste si, že aj tak živoriaci optimizmus v eurozóne je čoraz menší? Len pred troma týždňami šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi oznámil priame menové transakcie OMT-- program nákupu štátnych dlhopisov bez stanoveného limitu. Vyzeralo to na zhodu v tom, že išlo o koniec krízy, respektíve jej akútnu fázu.

Nepochopená dohoda
Minulý týždeň investori spolu so španielskymi novinármi zrazu s hrôzou zistili, že Nemecko nedovolí Španielsku preniesť riziko svojich bánk na Európsky mechanizmus pre stabilitu -- záchranný fond eurozóny. Zdá sa, že to protirečí stanovisku lídrov eurozóny z 29. júna o tom, že "je imperatívom prelomiť začarovaný kruh medzi bankami a štátmi". Predstavitelia Európskej únie túto dohodu dosiahli v skorých ranných hodinách po diplomatickom tlaku premiérov Talianska a Španielska.

Nech sa už v to ráno dohodlo čokoľvek, odlišne si to vysvetľujú v Španielsku ako v Nemecku. Španielska interpretácia je, že Európska únia spustí bankovú úniu na začiatku budúceho roka. To by následne vyústilo do presunu bremena rekapitalizácie španielskeho bankového sektora zo štátu na záchranný mechanizmus.

Nemecký postoj
Takto dohodu vôbec nevníma nemecká kancelárka Angela Merkelová ani jej minister financií Wolfgang Schäuble. Nedávno zhrnuli, čo si pod bankovou úniou predstavujú: Po prvé, vôbec nechceme bankovú úniu, ale ak ju budeme mať, radi by sme obmedzili právomoc celoeurópskeho dohľadu na niekoľko veľkých cezhraničných bánk.

Po druhé, najlepšie by bolo, ak by orgánom dohľadu nebola Európska centrálna banka. Ak by musela byť, mali by existovať silnejšie záruky, ako sa navrhujú, ktoré by mali zabezpečiť nezávislosť menovej politiky od bankového dohľadu. Po tretie, nechceme spoločné ručenie za vklady. Po štvrté, banková únia by sa nemala zaoberať rizikom dedičstva, ale len budúcimi problémami. Riešenie problému španielskych bánk zostane Španielsku.

Po piate, Európsky mechanizmus pre stabilitu nevykoná priamu rekapitalizáciu bánk, pokiaľ sa banková únia plne nezavedie do praxe. To môže trvať roky.

Kto drží tromfy
Nie je dôležité, či to nazveme bankovou úniou alebo porušením dohody z júna. Pointa je v tom, že nie je možné presadiť bankovú úniu proti jasnej vôli nemeckej vlády, parlamentu a verejnosti a centrálnej banky Bundesbank. Predpokladám, že Európska únia nakoniec bude súhlasiť. K riešeniu krízy to však neprispeje.

Prezident Bundesbank Jens Weidman povedal, že banková únia je skrytý transferový mechanizmus. V tomto bode má pravdu. Banková únia by rekapitalizovala španielske banky na náklady severoeurópskych daňovníkov. To je jediný účel únie. A bolo by nečestné to popierať. Správne skonštruovaná banková únia pritom kladie základy rozpočtovej únie. To sa nedá urobiť len tak pred Vianocami alebo cez smernicu.

Dlhopis alebo únia
Už som písal, že banková únia je oveľa väčší projekt ako spoločný dlhopis eurozóny. Eurozónový dlhopis sa môže skonštruovať s množstvom ochranných prvkov. Na stole sú aj ponuky, ktoré by dlhopis zmenili na nástroj prinášajúci šetrenie -- takzvaný dlhopis na umorenie dlhu. Chcel by som mať radšej bankovú úniu, a nie eurobondy. Radšej by som nemal nič, ako dlhopisy na umorenie dlhu.

Súdiac podľa politickej debaty Nemecko nie je pripravené na žiadny rozpočtový transferový mechanizmus. A to znamená, že Nemecko nie je pripravené na bankovú úniu. Merkelová nikdy neurobila z bankovej únie politickú záležitosť. Iba bagatelizovala následky. Rád by som poradil čitateľom, aby sa neocitli v pasci predstáv, že budúcoročné nemecké voľby ako šibnutím zázračného prútika vyriešia všetky prekážky. Rôznorodé pravdepodobné výsledky podporujú pokračovanie súčasnej politiky.

Dokedy s dychom
Znižujúce sa šance na bankovú úniu stavajú Draghiho do ťažkej úlohy. Jeho program priamych menových transakcií vyžaduje fungujúcu bankovú úniu. Zatiaľ je zárukou pre banky poskytovanie likvidity. Program OMT garantuje štátny dlh. Ak sa tieto programy skončia, čo sa raz stane -- eurozóna bude potrebovať inštitucionálny rámec, ktorý bude riešiť dve prepletené riziká bánk a štátov. Ak by aj banková únia fungovala, bude eurozóna stále čeliť obrovskému bludnému kruhu šetrenia a recesie. Dynamika recesie je hrozivá.

Vždy, keď Európska centrálna banka pomôže, politický proces sa spomalí. To je skutočná tragédia krízového manažmentu eurozóny. Sme späť v bode pred oznámením Draghiho programu -- kde nastavené politiky nie sú v nesúlade s prežitím eurozóny.

Kto je Wolfgang Münchau
Autor sa zaoberá Európskou úniou a jej ekonomikou. Dva roky bol editorom Financial Times Deutschland, predtým ekonomickým korešpondentom. Zameral sa na prípravu menovej únie a spustenie eura.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 02:42