StoryEditor

Bulvár v službách dobrej veci

12.06.2013, 00:00

Bulvárny nádych súdneho sporu Baťovcov o reštitúciu ich majetku dostal na prvé stránky novín meno najvýznamnejšieho československého podnikateľa histórie. Vôbec mi neprekáža, že palcové titulky zaujali ľudí súdnym sporom, keďže priniesli vlnu článkov o živote a podnikaní rodiny Baťovcov.

Väčšina ľudí pozná meno Baťa len ako veľkého výrobcu topánok, ktoré si aj dnes môžete kúpiť kdekoľvek na svete. V skutočnosti je pointa niekde úplne inde – v životnej filozofii Baťovcov a jeho spolupracovníkov. V súčasnosti mnohí majitelia a riaditelia firiem hľadajú odpoveď na to, ako vybudovať úspešnú firmu. Ako čeliť konkurencii. Ako inovovať svoje produkty. Ako expandovať na svetové trhy. Ako financovať svoje podnikanie. Ako si udržať šikovných spolupracovníkov.

Odpovede na mnohé z týchto  otázok môžeme nájsť študovaním baťovskej podnikateľskej a životnej filozofie. V Zlíne a v Brne sa nachádza archív firmy Baťa, kde nájdete množstvo inšpirujúcich myšlienok z rôznych oblastí riadenia, financií, reklamy, medzinárodného obchodu, rozvoja spolupracovníkov a podobne.

Vždy som fascinovaný prístupom ľudí ku vzorom. Každý mladý futbalista alebo tenista má svoj vzor. Umelec sa inšpiruje iným umelcom, ktorý bol génius svojho remesla. Tomáš Baťa bol podnikateľský génius, o tom niet pochýb. Práve preto mi dáva zmysel učiť sa od najlepšieho na svete v oblasti riadenia a podnikania. Čím si bližšie k prameňu, tým je voda čistejšia. Čím si bližšie k autorovi myšlienky, tým je myšlienka silnejšia, neskreslenejšia. Preto odporúčam buď knihu Úvahy a prejavy od Tomáša Baťu, alebo Baťa – geniálny podnikateľ od Antonína Cekotu. A na tému veľké vízie je výborná kniha Jana A. Baťu – Budujeme štát pre 40 miliónov.

Veľmi si želám, aby sa stále viac písalo a diskutovalo o fenoméne Baťa. Nie peniaze, ale myšlienky sú totiž v podnikaní najdôležitejším kapitálom. Baťovské myslenie formovalo tisíce ľudí, celé výrobné odvetvia a obe naše krajiny, a tiahlo sa ako červená niť jeho činnosťou a firmami. Kníhkupectvá sú plné bestsellerov o zahraničných vzoroch z druhej strany sveta a zabúdame na inšpiratívny príklad a vzor z „druhej strany kopca“. V živote veľakrát prehliadame a nedostatočne doceňujeme to, čo máme na dosah.

Peter Krištofovič
finančník a zakladateľ Salve Group

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 06:47