StoryEditor

Vklady domácností sú o 40 percent vyššie ako úvery

22.07.2013, 00:00

Aj napriek úverovému boomu sú vklady slovenských domácností stále o 40 percent vyššie ako úvery. Podľa údajov ECB však v prípade tretiny ekonomík únie, najmä u vyspelejších Severanov, platí opak a ľudia tu bankám viac peňazí dlžia, ako v nich majú uložených.
Slovák má z banky požičaných v priemere 3 585 eur. Menej ako my tak banke dlžia v prepočte na hlavu už iba obyvatelia šiestich ekonomík Európskej únie. Len niečo cez 1 000 eur dlhujú svojim bankám v prepočte na obyvateľa Rumuni a Bulhari. Naopak, najväčšími dlžníkmi v únii sú Luxemburčania, kde na jedného obyvateľa pripadá úver z banky v objeme 67 220 eur. Nasledujú Švédi, Cyperčania a Holanďania.
O Slovákoch sa hovorí ako o veľmi sporovlivom národe. Potvrdzujú to aj štatistiky, keďže Slovák má v banke uložených v priemere 5 008 eur. V rámci EÚ sú naše úspory v bankách v prepočte na obyvateľa ôsme najnižšie. Najmenej majú na účtoch v bankách Rumuni a to 1 338 eur na jedného obyvateľa. Naopak, najväčšie úspory pripadajúce na hlavu vo výške 87 145 eur dosiahlo Luxembursko. Aj vďaka veľkému podielu finančných prostriedkov zo zahraničia bol druhý najväčší objem vkladov na obyvateľa evidovaný na Cypre, kde presahoval úroveň 31 000 eur.
O tom, či má národ väčší sklon k požičiavaniu si peňazí alebo, naopak, k ich šetreniu, vypovedá ukazovateľ, ktorý dáva do pomeru úvery a vklady domácností. Na Slovensku je tento pomer na úrovni 0,72 a teda na 100 eur v banke uložených pripadá 72 eur z banky požičaných. Nižší objem úverov ako vkladov aktuálne evidujú dve tretiny ekonomík únie. Najnižší pomer vychádza v Bulharsku a na Malte, kde vklady obyvateľov takmer dvojnásobne prevyšujú ich úvery. Naopak, život na dlh najviac vonia ľuďom vo Švédsku, kde na 100 eur v banke uložených pripadá až 217 eur z banky požičaných.
Eva Sadovská, analytička Poštovej banky

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 03:43