StoryEditor

Hodorovský vo vedľajšom vchode

15.04.2013, 00:00

Celé roky chodí autor tohto komentára obedovať do hotela Františka Hodorovského. A roky hráva futbal na jeho ihrisku z umelej trávy. Hodorovského ľudia mu dokonca poskytli na tento futbal vernostnú zľavu. O ničom celý čas netušil. Až teraz. Vyplávalo to na povrch spolu s pozadím najväčšej zákazky minulého roka.

V podobnej situácii je naša vláda, všetci Slováci a aj ďalší Európania, ktorí na Slovensko posielajú eurofondy. Títo všetci doteraz nepoznali vlastnícke pozadie spoločnosti TSS Grade, ktorá túto zákazku po dlhom boji získala. Nevedeli, kto na nich bude v najbližších rokoch zarábať. Pritom Hodorovský podľa viacerých médií patrí k najbohatším Slovákom. Podarilo sa mu dosiahnuť, aby sa zabudlo na jeho bohatstvo pochádzajúce ešte z 90. rokov, a skryť páky v TSS Grade. Výsledkom bolo, že Slováci si chýbajúce informácie vypĺňali konšpiračnými teóriami. Jedna z nich hovorí o tom, ako jeden významný človek letel do Dubaja vybavovať od istej finančnej skupiny potrebnú záruku. Túto fámu dokonca šíril jeden významný kresťanský demokrat. Ďalšia fáma bola o tom, že TSS patrí jednému bývalému ministrovi. A potom sa hovorilo ešte o pár vplyvných magnátoch. Samé bludy. Skutočné mocenské pomery sa zjavne podarilo zakryť aj pred politickou elitou. A práve to môže byť veľké riziko celého príbehu. Ide totiž o to, že pri takýchto veľkých zákazkách treba dávať, ako sa hovorí, do kotlíka. No a teraz je dosť možné, že peniaze išli do nesprávneho kotlíka. Autor tohto komentára si obed u Hodorovského ešte dá. Lebo dobre varia (aj keď dávajú málo). A ani sa o vlastnícke pozadie stravovacích zariadení nikdy nezaujímal. Čo sa však stane, ak sa dôležitá informácia skryla pred niekým omnoho významnejším? Uvidíme čoskoro.

Ján Kováč
vedúci analytického oddelenia

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 08:53