StoryEditor

Ako Procházka zarobil Pente 26 miliónov

20.09.2014, 10:14
Autor:
Dag DanišDag Daniš

Znie to čudne, ale za miliónovými úspechmi Penty na súdoch - a za exekučným zablokovaním účtov Bratislavskej teplárenskej - je aj právnik a šéf Siete Radoslav Procházka. Dnes ešte celkom presne nevieme, či 26 miliónov eur za bratislavské teplárne zaplatí štát, alebo podnik skrachuje... Predvídať vieme lent o, že Penta sa nakoniec dostane buď k sume 26 miliónov, alebo k majetku teplární (konkurzom a kapitalizáciou pohľadávky).

V starom spore štátne teplárne verzus Paroplynový cyklus Penty sa o rozhodujúci obrat postaral práve Procházka. Bol to on, kto nepriamo, ale významnou mierou pomohol Pente zarobiť (vysúdiť) milióny eur. Stalo sa to takto. Po roku 2005 začala obchodné spory s Pentou vyhrávať štátna Bratislavská teplárenská. Odvolácí Krajský súd však žalobu paroplynu zamietol. Pre väčšinu smrteľníkov by sa spor rozhodnutím odvolacieho súdu skončil. Penta si ale platí šikovných právnikov a tým sa podarilo dostať spor - dovolaním - na Najvyšší súd. Nakoniec aj Najvyšší súd dovolanie žalobcu - paroplynu a Penty - zamietol. V tejto fáze by prišlo definitívne ,,game over" takmer pre každého.

Ale nie pre Pentu. Paroplynový cyklus sa obrátil na Ústavný súd so sťažnosťou, že súdy porušili jeho práva. Advokátom, ktorého si zaplatila firma Penty pre konanie na Ústavnom súde, bol Procházka. Ústavný súd rozhodol, že práva paroplynu na súdnu ochranu boli porušené - a spor sa vrátil na začiatok. Výsledok poznáme. Druhý pokus Pente vyšiel. Súdy zrazu uznali, že pohľadávky paroplynu voči teplárňam sú oprávnené. Dlh aj s úrokmi narástol na 26 miliónov eur. A keďže bratislavské teplárne nemajú na to, aby Pentu vyplatili, prišlo rozhodnutie o exekúcii a zablokovaní účtov. S rizikom, že teplárne nebudú schopné zabezpečiť vykurovanie pre takmer polovicu bratislavských domácností...

Účasť Procházku na úspechoch a zárobkoch Penty by nebola v ničom zlá, keby tu neboli dva dosť významné faktory, ktoré vec posúvajú z roviny právnej (obchodnej) do roviny morálnej (a politickej). Po prvé, Procházka v tom čase nebol len ústavný právnik a advokát. Procházka bol verejne angažovaný advokát, ktorý rád ukazoval morálne postoje - a politické ambície. Po druhé, Penta v tom čase nebola len finančná skupina. Bola kontroverzná finančná skupina, ktorá vynikala v jednej čarovnej schopnosti - robiť z verejných peňazí súkromné peniaze. Oba faktory sa zvýraznili po roku 2010. Procházka vyletel do politiky ako jeden z lídrov zmeny a očisty... A Penta spadla do neslávne známej kauzy Gorila. A do verejných podozrení - a verejných protestov proti korumpovaniu polície, súdov, privatizačných komisií a politikov finančnými skupinami.

Procházkovi treba uznať jednu vec. Ako advokát môže pracovať pre koho len chce a nikoho - vraj - nemôže bezdôdvodne odmietať. Je to sporný postoj, ale legitímny. Sú aj takí advokáti, ktorí pracujú pre hocikoho, v poriadku, ok... Lenže: ako politik je teraz Procházka v spore štát verzus Penta inde. Na druhej strane. Procházka tlačí svojich ľudí do bratislavských komunálnych volieb aj do veľkej politiky. S cieľom získať po voľbách vládnu moc. Procházka si ,,vyhrnul rukávy a prihlásil sa do služby". Tentoraz nie do složby Penty, ale do služby verejnosti. Preto by mal ako politik prevziať zodpovednosť za následky svoj advokátskej práce. A mal by dať odpovede na pár jednoduchých otázok:

1. Stotožňuje sa Procházka s následkami svojich právnych služieb pre Pentu a považuje závery súdov o 26-miliónových majetkových nárokoch Penty a o exekúcii proti štátnej teplárni za správne a spravodlivé?

2. Bude politik a právnik Procházka v budúcnosti zastupovať záujmy Fondu národného majetku a štátnej teplárne, alebo bude zastupovať záujmy Penty, alebo ohlási konflikt záujmov a v tejto kauze sa stiahne?

3. Platí to, čo Procházka napísal v blogu ,,Moja práca pre Pentu", kde vyhlásil, že na túto zákazku je hrdý? Znamaná to, že aj v budúcnosti bude pre právnika Procházku celkom normálne pracovať pre Pentu?

4. Dokáže sa Procházka nastaviť na boj proti korupčným praktikám finančných skupín s porovnateľným odhodlaním a nasadením, aké ukázal Daniel Lipšic?

Práve odpoveď na štvrtú otázku by mala byť kľúčová. Bol to Lipšic, kto v roku 2010 pre Procházku vybojoval miesto v politike. A dnes je to Lipšicova Nova, ktorú bohato financovaná Procházkova Sieť vymazáva z politickej mapy. A bolo by dobré vedieť, s akým poslaním.

01 - Modified: 2006-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Imunita smeruje do Štrasburgu
01 - Modified: 2023-01-23 13:17:40 - Feat.: - Title: Procházka: 30. september je najhorší možný termín predčasných volieb 02 - Modified: 2022-05-03 15:21:57 - Feat.: - Title: Ústavný právnik Procházka: Poslanci nerozhodujú o vine a nevine 03 - Modified: 2021-09-01 09:57:09 - Feat.: - Title: Procházka: Funkcia Ústavy slabne, je používaná na bezprostredné politické účely 04 - Modified: 2021-06-15 10:00:38 - Feat.: - Title: Procházkovi schválili odpustenie justičnej skúšky, navrhla to Kolíková 05 - Modified: 2021-03-22 09:08:41 - Feat.: - Title: Myslím si, že premiér demisiu nepodá, hovorí v HNtelevízii Procházka. Aké sú možné riešenia krízy?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 01:47