StoryEditor

Ako hacknúť konsolidáciu

08.04.2014, 23:56
Dnes píše

Deficit verejných financií skončil minulý rok pod tromi percentami. Napriek tomu nie je dobojované, pravidlá dobrého hospodárenia aj Európskej únie ho do roku 2017 žiadajú stlačiť takmer na nulu. Nemusí to byť len zvyšovaním sadzieb daní, škrtmi naprieč odvetviami, rušením alebo privatizáciou verejných služieb. Pomôcť môžu aj inovatívne nápady.

Prekvapilo nás, že najväčšie úniky na DPH nie sú vo veľkoobchode ani v stavebníctve, ani pri poľnohospodárskych komoditách. Relatívne najviac, až polovica tejto dane, sa neodvedie v profesionálnych službách. Nečudo, na rozdiel od väčšiny iných sektorov, ak pracujú s hotovosťou, často nemusia používať registračné pokladnice. Ani lekári či hotelieri. Obmedzenie týchto výnimiek by ročne prinieslo desiatky miliónov eur. Rovnako by pomohlo, keby všetky oficiálne listiny a potvrdenia vydávané súkromníkmi platili len s kópiou pokladničného bločka alebo potvrdenia o elektronickom prevode.

Už tretí rok zverejňujú farmaceutické firmy na webe ministerstva zdravotníctva svoje výdavky na marketing a propagáciu. Minulý rok to bolo viac než 40 miliónov eur. Ohlasovaciu povinnosť majú aj prijímatelia, no priznali len desiatky tisíc eur. Štátnej aj pacientskej kontrole by prospelo a plytvanie zbytočným predpisovaním liekov by obmedzilo, keby firmy sponzorské platby nenahlasovali sumárne, ale podľa jednotlivých lekárov. Ako to musia robiť ich matky napríklad v USA. A keby za priznanie a zaplatenie dane z týchto platieb neboli zodpovední lekári, ale ich sponzori. Ako to dnes za nás robia banky pri dani z úrokov. Ľahšie skontrolujete výkazy desiatok farmafiriem ako desiatky tisíc lekárov.

Všetky na Slovensku podnikajúce firmy využívajú verejnú infraštruktúru, od ciest po vzdelanú pracovnú silu. No mnohé z nich, aj úspešné a ziskové, si našli spôsoby, ako dlhodobo neplatiť dane. Vie to o nich finančná správa, no nie ich zákazníci, zamestnanci a médiá. Zverejňovanie už dnes dostupných údajov – výnosov, hospodárskeho výsledku a daňového priznania – prehľadným spôsobom na jednom mieste by bolo pre verejné príjmy podobne blahodarné ako zverejňovanie zmlúv štátu pre verejné výdavky.

Aj tieto nápady sú na stole pri diskusiách o programe stability, ktorý bude zverejnený na pripomienkovanie v najbližších dňoch.

01 - Modified: 2006-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Holcim vyváža pätinu produkcie
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 19:04