StoryEditor

Nástenky už netreba

24.07.2013, 00:00

Columbex je späť. Kauza okolo IT firmy sa začala podpisom zmluvy v roku 2008, ktorá vyplývala z čudného tendra. Laici by si mysleli, že päť rokov by stačilo na zistenie, kto je vinník, na vyvodenie zodpovednosti a nájdenie nových riešení. Čiastkové výsledky síce sú, ale úradníci na ministerstve pôdohospodárstva ich nevedia správne zhodnotiť.
Začiatok kauzy bol taký charakteristický pre prvú Ficovu vládu a najmä koaličných partnerov Smeru. Obstarávalo sa často cez nástenky. Pozorným sledovaním tohto dôležitého nosiča informácií na ministerstve pôdohospodárstva sa k zákazke na informačný systém dostala firma Columbex. Tento a ďalšie prešľapy ministerky Kramplovej sa nepozdávali jej šéfovi z HZDS Mečiarovi a nechal ju z vlády odvolať. Fico ho rešpektoval. Kramplová tvrdila, že podprahovú metódu, a nie riadnu súťaž v hodnote takmer miliardy korún, využila na záchranu úniových peňazí pre farmárov. Nasledujúci minister Becík chcel dať cez súd zmluvu zrušiť, ale tiež odišiel do politického dôchodku predčasne. Ďalší nástupca zmluvu prekopal a v spolupráci pokračoval, aby po zmene vlády minister Simon opäť vyvinul snahu na dohode s Columbexom o ukončení dohody. Výhrady k zmluve mali všetky relevantné inštitúcie. Úrad pre verejné obstarávanie, Národný kontrolný úrad, Európska komisia a európsky vyšetrovací úrad OLAF. Zatiaľ nám z Bruselu nepreplatia neoprávnene účtovaných 700-tisíc eur. V hre je ešte podľa Simona ešte 11 miliónov, ktoré by sa možno museli platiť zo štátneho rozpočtu.
Dnes má Columbex novú zákazku súvisiacu so starou zmluvou. Déjá vu? Ani nie... Dostal ju „transparentne“ priamo. Nástenky už nie sú v móde.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 23:12