StoryEditor

Štátni výpalníci

31.07.2013, 23:49

Kým viedol Generálnu prokuratúru Ladislav Tichý, veľa toho neurobil. Vďakabohu. Po tom, čo de facto obnovil väzenie pre dlžníkov, by mu mohlo trebárs aj napadnúť, že útrpné právo je omnoho efektívnejšie, ako prácne a neisté hľadanie dôkazov.Neplatenie účtov za plyn celkom určite nie je v poriadku.

No bez ohľadu na pochybné „usmernenie“ podpísané Tichým, nie je krádežou. Dokonca aj v našej malebnej krajinke by sa ťažko hľadal sudca, ktorý by odsúdil človeka neschopného zaplatiť faktúry. Pokiaľ plynári neplatiča neodpoja, ponechávajú plyn priamo v jeho domácnosti. Síce ho užíva protiprávne, no nekradne ho. Ako vôbec prišiel Tichý na nápad, aby sa pod nezmysel takéhoto kalibru podpísal, je nateraz záhadou. Azda by to mohlo súvisieť s tým, že na dodávkach pre domácnosti vyrába SPP gigantické straty.

V minulom roku to bolo 76 miliónov eur, v tomto by sa mohla strata vyšplhať až na 80. Že koľko má nevymožených pohľadávok, firma odmieta prezradiť. Zrejme to však nebude málo.S Tichého „usmernením“ v ruke majú plynári na neplatiča solídnu páku – ak rýchlo zaplatí, policajt jeho stíhanie preruší. Normálny človek sa zľakne a hoci aj založí svoj dom v úžerníckej firme, len aby neskončil pred súdom ako zlodej. Na rozdiel od obvyklej žaloby a exekúcie je to vskutku rýchle a účinné vymáhanie dlhu.

Len tak trochu pripomína iný zločin – vydieranie.Najzvrhlejšie na tom je, že za závratnou stratou SPP nie sú drobí neplatiči, ktorí sa dostali do finančných ťažkostí, ale cenová politika štátu, ktorou tým istým ľuďom sľubuje nízke ceny energií a istoty. A potom za nimi ten istý Dobrý Ujo Štát pošle policajta, aby z nich právnym ekvivalentom bejzbalovej palice vymlátil peniaze, ktoré nemajú.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 05:29