StoryEditor

Slabá koruna Česko neposilní

05.12.2013, 22:59

Opýtajte sa desiatich uznávaných českých ekonómov, čo si myslia o rozhodnutí Českej národnej banky oslabiť tamojšiu menu, a podporiť tak vývoz a domácu spotrebu. Ak sa medzi nimi nájde jeden, čo tento krok bez výhrad chváli, bude to zázrak. Asi taký ako predpokladať, že česká ekonomika porastie na budúci rok o desať percent.

Opatrenie centrálnej banky vyvolalo v Česku veľké krútenie hlavy. Kritici upozorňujú na to, že oslabená koruna nemá potenciál zmierniť nepriaznivý ekonomický vývoj, ale môže, naopak, vyvolať ešte výraznejší prepad. „Rýchlo nakupujte, kým nie je ešte drahšie,“ vyzvala banka Čechov a devízovými operáciami zaútočila na menu. Jej momentálny kurz je 27,50 koruny za euro oproti predchádzajúcim 25,50 až 26 korunám a na takejto úrovni sa má držať minimálne rok a pol. Krok ČNB však vychádza z nesprávneho predpokladu, že ľudia peniaze majú, len ich nechcú uvoľniť. Potrebujú preto nejaký impulz (či lepšie povedané hrozbu) zvonku, aby začali „utrácet“ a kupovať si autá, elektroniku – skrátka investovali do drahších vecí a nakopli tak stagnujúcu spotrebu.

Veľká skupina obyvateľstva si však také nákupy dovoliť nemôže, aj keď by možno chcela. Nezamestnanosť síce v Česku nie je extrémne vysoká, ale ani 7,6 percenta nie je málo. Priemerná mzda dosahuje takmer 25-tisíc korún, ale reálne na ňu dosiahne len tretina zamestnancov. Zadlženosť českých domácností je zato veľká – len tento rok vzrastie o 50 miliárd českých korún.

Bohaté skupiny obyvateľstva oslabenie koruny neosloví, tí míňajú bez ohľadu na stav meny a ekonomiky. Zato u priemerných Čechov nakupovaciu náladu banka pravdepodobne ešte viac zmrazí, pretože sa zdraží tovar z dovozu, od ktorého je krajina často až zbytočne závislá. A hore pôjde paradoxne i mnoho výrobkov domácej produkcie. České podniky totiž často suroviny nakupujú vonku. Tieto vstupy teraz zdražia a rozdiel sa celkom iste premietne do výslednej ceny.

Je iluzórne myslieť si, že vystrašení Česi sa teraz vo veľkom vrhnú do obchodov, aby tam rýchlo nakupovali, kým nebude ešte drahšie. Domácu spotrebu môže naštartovať hlavne rast platov, a k tomu reálne nedochádza. „Ľudia sú v nákupoch opatrní. Panuje určitá nedôvera k ekonomickému vývoju a nemám pocit, že jednorazovým krokom sa tato dôvera posilní. Mnoho domácností na tom nie je príjmovo úplne dobre a to, že im teraz niektoré veci zdražejú, u nich snahu po dopyte nevyvolá,“ povedal rektor pražskej Vysokej školy ekonomickej Richard Hindls.

Zásah banky je výhodný pre vývoz, o tom sa nedá pochybovať. Situácia firiem orientovaných na export sa zlepší a ČNB tvrdí, že tak vznikne až 35-tisíc pracovných miest – aj to má podporiť domácu spotrebu. Tento prínos však veľmi pravdepodobne vyvážia (či znevážia) negatíva. Oslabenie koruny bude mať podľa väčšiny ekonómov vo výsledku buď minimálny, alebo dokonca sporný efekt.

V Česku sa čoraz silnejšie ozývajú hlasy, že príčinou hospodárskeho útlmu nie je len kríza, ale aj škodlivé správanie štátu. Krajina je extrémne politicky rozkolísaná. Opatrenie Českej národnej banky tak zapadá do celkového obrazu neistoty a bezradnosti. Česko na tom nie je ekonomicky dobre, pritom má predpoklady na oveľa lepší vývoj. Krajina susedí s bohatým a krízou málo zasiahnutým Nemeckom, má slušnú priemyselnú tradíciu. Napriek tomu sa už dlho pohybuje v strate, hoci v Európe už dochádza k oživeniu. Za posledných dvanásť mesiacov prišlo k poklesu hrubého domáceho produktu o 1,3 percenta.

Banka svoje sporné rozhodnutie obhajuje hlavne tým, že Česko zachráni od deflácie. Bolo by na dlhú debatu, či je deflácia až taký veľký problém a krajine skutočne hrozí. Až čas ukáže, či zneváženie koruny malo nejaký pozitívny výsledok. Už teraz sa však dá povedať, že dôveryhodnosti ČNB neprospelo. Inštitúcia, ktorá sa považovala za poistku, že v prípade vážnych problémov ekonomike pomôže, tak možno len prispeje k ich prehĺbeniu.

Gabriela Bachárová, publicistka, Praha

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 01:22