StoryEditor

Európska integrácia naráža na úskalia

05.03.2013, 23:00

Dohodou členských štátov na jednotnom mechanizme bankového dohľadu sa Európa pohla k hlbšej integrácii. Je to pozitívny moment na stabilizáciu finančných trhov. Usiluje sa o to aj Európska centrálna banka prostredníctvom neštandardných opatrení. Jej mandát však umožňuje len kupovať čas a nerieši podstatu krízy. Ďalšie kroky smerom k bankovej únii -- systém garancií vkladov a spoločný rezolučný fond -- by mali prispieť k zvyšovaniu odolnosti bánk ako predpokladu zabezpečenia poskytovania úverov v ekonomike a normalizácie všetkých zdrojov financovania.

Možno povedať, že plán dobudovania hospodárskej a menovej únie napĺňa dosiaľ chýbajúcu víziu eurozóny. Z pohľadu posilňovania dôvery kľúčová by mala byť banková únia. Naopak z pohľadu suverenity problematickou sa javí politická únia.

Tento proces má niekoľko rizík. K závažným patrí predovšetkým nehomogénnosť eurozóny v politických, ekonomických, sociálnych a kultúrnych charakteristikách. To núti hľadať nové prvky v procese integrácie.

Bolo by opodstatnené zvážiť mechanizmus vylúčenia krajiny, ktorá nebude dlhodobo dodržiavať stanovené kritériá. Vylúčenie by spočívalo v odchode krajiny z eurozóny, ale nie z Európskej únie. Únia by takto poskytovala priestor pre vlastnú menu, možnosť krajiny zotaviť sa a prípadne vrátiť sa späť do eurozóny. Krajiny by sa postupne vyselektovali tam, kde by im to lepšie vyhovovalo, resp. kam by ich nastavené kritériá posunuli. V podstate by bola permanentne overovaná životaschopnosť eurozóny.

Ďalším úskalím procesu integrácie je výhľad vývoja ekonomiky, najmä keď periférne štáty eurozóny čaká ďalší rok recesie a vysokej nezamestnanosti. V týchto krajinách hrozí strata trpezlivosti obyvateľstva uskutočňovať nevyhnutné zmeny v ekonomike.

Vzhľadom na očakávaný hospodársky vývoj by bolo potrebné zvýšiť rýchlosť krokov eurozóny smerom k hlbšej integrácii. Súčasne nesmú poľaviť reformy v jednotlivých krajinách zamerané na zníženie fiškálnych a vonkajších nerovnováh a vytváranie inovatívneho a konkurencieschopného ekonomického prostredia.
Stanislav Neumann, analytik

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 16:38